Mehmet Görmez: Mina'daki faciada 18 Türk hacı kayıp

Mehmet Görmez: Mina'daki faciada 18 Türk hacı kayıp

Mekke'nin Mina Bölgesi'ndeki faciaya ilişkin açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 18 Türk hacının kayıp olduğunu ve yaşanan olayda yetkililerin ihmali olduğunu kaydetti.

[Karar]

Mekke'de şeytan taşlama bölgesinde çıkan izdiham neticesinde oluşan faciada son gelen bilgilere göre 717 kişi hayatını kaybetti. İslam Dünya'sını yasa boğan olayın ardından Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez açıklama yaptı.

Görmez'in açıklamalarından satırbaşları;

Öncelikle İslam Dünya'sının başı sağolsun. Az önce geniş bir toplantı yaparak hadisenin içinde olanları dinledikten sonra sizinle paylaşmak istiyorum. 717 hacı kardeşimiz hayatını kaybetmiş, 863 kardeşimiz yaralı. Bu sayılar an be an değişiyor malesef. 

Biz Diyanet olarak 20 yıldır aldığımız kararlarla, Hac ibaetinin güvenliği açısından, Hac ibadetinin münasibi olarak görülen Müzdelifede gecelemek ile, Mina'da gecelemek hususunda sahabilerin amellerine göre çok kısa süre içerisinde Arafat'tan Müzdelife'ye oradan da Mina'ya aktarımı yapılmaktadır. Böyle olduğu için bu saatler içerisinde o bölgede bulunan herhangi bir hacımız olmamıştır. Diyanet olarak bunu yasakladık.

18 Türk hacıdan haber alınamıyor

Ancak iki seyahat acentasına bağlı bazı kardeşlerimizden henüz haber alınamamıştır. Her birisinden 9 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. İnşallah herhangi birisinin vefat etmiş olmamasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Hastanelerde gerekli tespitlerin yapılması için uğraşıyoruz.

Ciddi yönetim sorunu var

İlk gelen görgü tanıklarına göre orada ciddi bir yönetim sorunu var. Orada yöneticelerin sorumlulukların sevk ve idarede ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Hac ibadetinin güvenliği konusunda bütün İslam dünyasını davet ederek, yıllardır bize yardımcı olan, Suudi Arabistan yetkililerle önlemleri nasıl alacağımızı yeniden görüşmek hasıl olmuştur. Hac ibadetinin güvenliğini yeniden ele almamız gerektiğini ifade etmek isterim.

Anlamakta güçlük çekiyorum

Bu izdihamın nasıl meydana geldiğini ben anlamakta zorluk çekiyorum. Bir insanın canının, değerinin İslam'ın nazarında Kabetullah kadar değerli olduğu söylemek isterim. Tekrar ben Müslüman kardeşlerimize vefat edenlere, Afrika'dan gelen pek çok hacı kardeşimizin vefat ettiğini öğrenmiş oluyoruz.

Facia nasıl yaşandı?

Müzdelife'den Cemarat'a gelen insan akımıyla, Cemarat'tan tekrar Mina'ya dönen hacı adaylarının karşılaşması neticesinde oluyor. Hem sağdan hem soldan Cemarat'a doğru hareket olunca, Müzdelife'den Cemarat'a doğru gelen hacılar sıkışıyor. Pek çok ihtiyar hacı adayı tekerlekli sandalyeler ile geliyor. Bilhassa engelli hacılarla yürüyenleri karşılaşması olunca büyük bir izdiham oluyor.

Ben milletimizin kalbinde Kabetullah'a karşı nasıl bir aşk olduğunu sevgi olduğunu biliyorum. Bu hac ibadeti gençken yapılacak bir ibadettir. 60-70 yaşlarından sonra, tekerlekli sandalyelerle koltuk değnekleriyle yapılabilecek bir ibadet değildir. Ve mutlaka bir sağlık raporu almadan herhangi bir hacımızın bu ibadeti yapmak üzere buraya getirilmemesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum.

18 kardeşimizden müspet haberlerle karşınızda olmayı umuyorum

Yaralı olan kardeşlerimizin durumlarında herhangi bir sorun görünmüyor. Doktorlarımız ulaştılar. Çoğu otellerine de intikal etti. Ama bu 18 kardeşimizden en kısa zamanda inşallah müspet haberlerle karşınızda olmayı ümit ediyorum.

Tekerlekli sandalyeyle gelenlerle, yürüyenlerin karşılaşması sonucunda önce düşmeler, sonra arkadan çok büyük bir izdiham olunca maalesef altta kalan hacılar olmuş. Ben milletimize bir hususu daha ifade etmek istiyorum. 

Olay saati

Sabah 8.30 civarında başlıyor. Herşey 8.30'la 9 arasında cereyan ediyor. Köprü değil, düz bir yol. Yolun kenarında Mina'daki cadırların birleştiği yol.

Kan bağışı kampanyası başlatabiliriz

Telefonlarla ulaşılamadağı için şu an bir şey diyemiyorum. Diyanet İşleri'nde çalışan ve sağlık ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Dört koldan bu takibi yapıyoruz. Yaralılar için kendi hastanemizde kan bağışı kampanyası başlatabiliriz.

Sıcaktan da 4 Türk hacı adayı vefat etmişti

Şu anda öyle ağır yaralı denilen bir yaralı yok. Bir hocamız parmağından kan kaybına uğramış o gibi şeyler olmuş. Sıcaktan dolayı değil zaten Mekke'de hastanedeyken Arafat'a giderken 4 hacımız hakkın rahmetine kavuştu. Onlara da Allah'tan rahmet diliyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN