Nisan 2017’de tavan fiyat uygulamasına geçilen zorunlu trafik sigortasının, yeni yılla birlikte tekrar zamlanması bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Çakırsoy, “Artan maliyetler var. Mutlaka bir güncelleme olacaktır” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Geçen yıl araç sahiplerini oldukça fazla üzen zorunlu trafik sigortasında, Nisan 2017’de tavan fiyat uygulamasına geçildi. Daha önce yüksek prim uygulamasıyla vatandaşların cebini yakan fiyatlara hükümetten de düzenleme geldi. Uzmanlara göre, yüksek trafik sigortası primlerinin yüksek olmasının nedeni şirketlerin bu alanda zarar etmesi ve aslında fiyatların dalgalı seyretmesi poliçeyi yapmak istemediklerinden kaynaklı olduklarını dile getirdiler. Hükümet tarafı sigorta şirketlerinin o dönemde fiyatlarda indirime gidilmesi yönünde çağrıda bulundu. Hatta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş eğiliminin başladığını, gelecek aylarda bunun belirgin hale geleceğini belirterek, “Biz sistemi de takip edeceğiz. Sektörü uyarıyorum, yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtmaları lazım. Yansıtmazlarsa Hazine'nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız” açıklamasında bulunmuştu. Nisan ayında başlayan Zorunlu Trafik Sigortası’ndaki tavan uygulaması, otomobillerde tavan fiyat 422 ile 2139 lira, motosiklette ise 181 ile 823 lira arasında oldu. Fiyatlar, sürücünün kaza yapıp yapmamasına göre değişeceğinin belirlendiği uygulamada riske göre 1’den 7’ye kadar basamak var. İlk kez araç alıp sigorta yaptıranlar 4’üncü basamak sayılacağı açıklandı. Böylece araç sahipleri zorunlu trafik sigortası konusunda derin bir nefes aldı. Fakat Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, dün katıldığı bir konferansta 2018 yılında trafik sigortası primlerinde bir güncellemenin mutlaka olacağını aktardı. Çakırsoy, “Türkiye’de dinamik bir piyasa var. Artan maliyetler var. Bunları biz senaryolar şeklinde oluşturup müsteşarımıza ve bakanımıza arz edeceğiz. Mutlaka bir güncelleme olacaktır. Belli maliyetler artıyor” diye konuştu. Bu da yaklaşık 9 aylık bir indirimden sonra fiyatların yeniden zamlanacağının mesajı olarak algılandı.
POLİÇE SAYISI YÜZDE 3,1'E ÇIKTI
Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Özgür Çatıkkaş, tanzim edilen poliçe sayısının yıl içinde yüzde 3,1 oranında arttığını söyledi. Şirketlerin yıl içerisinde alınan primler ve tanzim edilen poliçeler karşılığında sigortalılara toplam 89 trilyon 900 milyar lira teminat sağlandığını aktaran Çatıkkaş, “Bu rakamlar ekonomik istikrar ve büyümede sigortacılık sektörünün önemini ortaya koymaktadır” dedi.
HELAL FİNANS SİSTEMİ GELİYOR
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, katılım sigortacılığında dini hassasiyetleri nedeniyle sisteme girmekten kaçınan kişilerin sisteme girmesini ve belirlenen esaslar çerçevesinde bu ürünün piyasada daha fazla yer almasını beklediklerini söyledi. Çakırsoy, 100 liralık bir primin 110 lira 120 lira olarak artması ve devamında katılım emeklilik sisteminin hızlı bir şekilde artarak faizsiz finans sistemi içinde yerini almasını beklediklerini belirtti. İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında birçok çalışma yürütüldüğünü dile getiren Çakırsoy, bunlardan birisinin de faizsiz finans kanunu ve mevzuat düzenlemeleri olduğunu vurguladı. Çakırsoy, bu noktada katılım sigortacılığının önemli bir eksikliği dolduracağını ifade etti.
BES DAHA ÇOK YENİ
Şerif Çakırsoy, sene başında yürürlüğe konan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımının hükümetin ciddi bir beklenti içinde olduğunu bir alan olduğunu belirtti. Çakırsoy, “Genelde kamuoyuna paylaşımda bulunulurken ‘Sistemden şu kadar çıkan oldu’ diye hep olumsuzundan bakıldı ama bu yaklaşık 10 aylık bir sistem. Bu süreçte katılımcı sayısına baktığımızda neredeyse toplam BES katılımcısının yüzde 50’sidir. Otomatik katılımda biriken fonda neredeyse BES’in 70’te biri” diye konuştu.