Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle 66 yıl hapis cezasına çarptırılan yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden Kürşat Yılmaz, mahkeme başkanını FETÖ üyesi olmakla suçlayarak reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, araştırma yapılması için HSYK'ya yazı yazılmasına karar verdi.
Suç örgütü elebaşısı olduğu gerekçesiyle yargılanan ve 66 yıl hapis cezasına çarptırılan Kürşat Yılmaz’ın, dava dosyasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yargılanmasına devam edildi. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçlardan tutuklu sanıklar Erdal Çetin, Yakup Kürşat Yılmaz ve Yılmaz Katmerci ile tutuksuz sanıklar katıldı. Yine başka suçtan tutuklu sanıklar Ehat Akyol ile Önder Cengiz Kart'ın da bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılımları sağlandı.
YENİDEN YARGILAMA TALEBİNE RET
Celse arası mahkemeye gönderilen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, söz alan bazı sanıklar, daha önce haklarında karar veren hakimlerin FETÖ'den yargılandıklarını belirterek, bu nedenle yeniden yargılanma ve infazlarının durdurulması talebinde bulundu. Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal, FETÖ'den açığa alınan ve meslekten ihraç edilen hakimler hakkındaki dosyaya ilişkin henüz bir dava açılmadığını ifade ederek, bu aşamada söz konusu taleplerin reddedilmesi yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti, sanıklar Orhan Mulğan, Zekeriya Bacacı, Ümit Şimşek ve Yavuz Kaşıkçı hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenilmesine, haklarında hüküm verilip Yargıtayca onanan sanıkların yeniden yargılanmalarına ilişkin taleplerin bu aşamada reddine karar verdi.
Heyet, sanıklardan Yakup Kürşat Yılmaz'ın müştekisi bulunduğu ve dosyada yargılamaya katılan bir kısım hakimler ve hükmü onayan Yargıtay üyeleri hakkında FETÖ üyeliğinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın akıbetinin sorulmasına hükmetti.
'SİZ FETÖ'CÜSÜNÜZ'
Ara karar açıklandıktan sonra söz alan sanık Yılmaz, bu mahkemede yargılanmak istemediğini ifade ederek, ''Zira mahkeme başkanı olarak duruşma harici bir takım görüşmeler yaptınız. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Fatih Top ile görüştüğünüzü, bu görüşme neticesinde sanıklardan Cemal Enginyurt ile ilgili gıcık olduğunuz hususunda beyanda bulunduğunuzu, harici olarak rüşvet görüşmeleri yapıldığını ben biliyorum. Bu nedenle davaya bakmanızı reddediyorum. Çünkü siz de FETÖ'cüsünüz." iddiasında bulundu. Gerekli yasal mercilere başvuracağını söyleyen sanık Yılmaz, ''15 Temmuz'a kadar önceki hakimler benim katilimdir, bu saatten sonra siz de benim katilimsiniz. Mahkeme üyelerini bilmiyorum, önceki üyelerden de şikayetçiyim. Gereğinin yapılmasını istiyorum. Şahitlerim Avukat Yaşar Ağsu, Ali Kara ve Mustafa Öztimur'dur'' dedi.
'İDDİALAR CİDDİ BELGELERE DAYANMIYOR'
Sanık Kürşat Yılmaz'ın beyanları üzerine tutanak tutan mahkeme heyeti, sanık Yılmaz'ın Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız ile ilgili beyanları konusunda gerekli araştırma ve incelemenin yapılması için oy birliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme Başkanı Karayıldız'ın, kendisi hakkındaki beyanlarının şüpheye düşülecek mahiyette ciddi bilgi ve belgelere dayanmadığını, bu nedenle talebin reddine karar verilmesi yönünde görüşünü bildirdiği tutanağa geçirildi. Ayrıca mahkeme heyetinin, Başkan Karayıldız dışında oluşturularak red istemi konusunda karar verilmesine dair tutulan tutanaklar imza altına alındı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan sanıklar Kürşat Yılmaz, şarkıcılar İbrahim Tatlıses ve Alişan ile manken Tuğba Özay gibi ünlü isimlerin yargılandığı ''çete'' davası, 19 Ocak 2010 tarihinde karara bağlanmıştı. Mahkeme heyeti, Kürşat Yılmaz’ın "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "nitelikli yağma", "tehdit", "kasten adam yaralama" , "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlarından toplam 66 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti.
Manken Tuğba Özay, "örgüte üye olmak ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak" suçlarından beraat etmişti. Şarkıcı İbrahim Tatlıses ve Alişan ise "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezaları ertelenmişti. Yargıtay 6. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği kararı kısmen onamış, kısmen de bozmuştu.
İSTANBUL/AA