Ordu'da heyecanlandıran keşif! İlk olma özelliği taşıyor

Ordu'da heyecanlandıran keşif! İlk olma özelliği taşıyor

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda yürütülen kazı çalışmalarında tarihe ışık tutacak bulgulara rastlandı. Milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıla ait olduğu düşünülen in-situ zemin mozaiği Ordu'da açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı. Ordu Müzesi Müdürlüğümüzün başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eser Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

14-copy.jpg

MİLATTAN SONRA 5 İLE 6'NCI YÜZYILA AİT

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Doç. Dr. Seçkin Evcim'in bilimsel sorumluluğundaki kazıda bulunan eser, üslup ve biçim dikkate alındığında, milattan sonra 5 ile 6'ncı yüzyıl arasına tarihlendiriliyor. In-situ zemin mozaiği, üslup ve biçim bağlamında değerlendirildiğinde, mozaikteki geometrik ve bitkisel motiflerin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. Ayrıca genellikle bordürlerde tercih edilen kıvrımlı akantusun doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürleriyle işlendiği görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN