Gazze’de 7 Ekim’den beri can kayıpları günden güne artarken, İşgalci İsrail’in bombaları çalışmalarıyla Filistinlilerin sesini dünyaya duyuran yazarları, ressamları ve şairleri de vuruyor. Filistinli yazar Abdullah Al Akkad, şair ve yazar Heba Kamal Abu Nada, ressamlar Heba Zagout ve Muhammed Sami Kariqa öldürülen yaklaşık 5 bin Gazzeli arasında hayatını kaybettiği bilinen sanatçılar arasında.
SALİHA SULTAN
Gazze’de 7 Ekim’den beri can kayıpları günden güne artarken, İşgalci İsrail’in bombaları yazarları, ressamları ve şairleri de vuruyor. Filistinli yazar Abdullah Al Akkad, şair ve yazar Heba Kamal Abu Nada, ressamlar Heba Zagout ve Muhammed Sami Kariqa öldürülen yaklaşık 5 bin Gazzeli arasında yer alıyor. Filistinli yazar Abdullah Al Akkad, İsrail’n hedef aldığı Gazze’de, Han Yunus’un merkezindeki evine atılan bomba sebebiyle eşi ve çocuklarıyla birlikte hayatını kaybetti.
Heba Kamal Abu Nada
İşgalci İsrail’in Filistinlilerin Gazze’nin güneyine göç etmesi uyarısını reddeden Filistinli yazar, şehadetinden iki gün önce Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, “Bugünden sonra yerinden edilme yok. Bedeli ne olursa olsun mahallelerinde kalma sözü veren binlerce Al-Shati ve Al-Jalaa kampı gençliğine selamlar. Onların sloganı Bugünden sonrası göç değil, cihat ve samimi bir niyet var” ifadelerini kullanmıştı.
Abdullah Al Akkad
‘BİR ŞEHİT İLE BİR ŞAHİT ARASINDAYIZ’
Filistinli yazar ve şair Heba Kamal Abu Nada da, İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki bombalaması sırasında hayatını kaybetti. Heba Kamal’ın vefatını Filistin Kültür Bakanlığı sosyal medyadan duyurdu. Heba Kamal, şehit olmadan bir gün önce, işgal güçlerinin bombalamasında şehit düşen arkadaşı Meryem’in yasını tutuyordu. Heba, kişisel Facebook sayfasında şunları yazmıştı: “Meryem yorgunluktan kurtuldu, sonsuza kadar rahatladı. Özür dilerim Meryem, seninle ve benimle aynı fikirde olmadığımız her sefer için çok üzgünüm.” Heba Kamal’in son sözleri ise şuydu:
“Gazze’deyiz, Allah’la birlikte, bir şehit ile bir şahit arasındayız. Hepimiz kurtuluşu, senin gerçek vaadini bekliyoruz ey Allahım.’
1991 yılında Suudi Arabistan’da, 1948’de topraklarından edilen Filistinli mülteci bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Heba Kamal, Filistin’de kısa öyküde birincilik ve ‘Oksijen Ölüler İçin Değildir’ romanıyla 2017’de Sharjah Arap Yaratıcılığı Ödülü ile Arap dünyasında ikincilik olmak üzere birçok ödül kazandı.
EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİ’NDE MORALİNİ DÜZELTMEYE ÇALIŞTIĞI ÇOCUKLARLA BİRLİKTE BOMBALARIN KURBANI OLDU
Ehli Baptist Hastanesi’nde çocuklara gönüllü öğretmenlik yapan genç ressam Karika, İsrail’in katliamında yaşamını yitirdiği hastane için son paylaşımında “Oyun ve eğlence için özel güvenli bir yer’ demişti.
Gazzeli çocuklara gönüllü resim öğreten gencecik bir ressam olan Muhammed Sami Karika ise İşgalci İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne fırlattığı bombalarla yaşamını yitiren yüzlerce Filistinli arasında. Karika, son olarak ‘mohammedsami99’adlı Instagram hesabından yüzlerce Filistinli ile hayatını kaybettiği hastanede bulunan, bomba seslerinden korkan çocukları eğlendirmeye çalıştığı bir video paylaşmıştı.
Muhammed Sami Karika
Karika hayatını birlikte kaybettiği çocukların da yer aldığı bu gönderiye şu notu düşmüştü:
“Gazze için barış barış barış/Huzur olsun tüm hüzünlü gözlere/Gözyaşları zarafet ve ihtişamla dolup taşıyor/Huzur barış Gazze barışına barış. Bugün El Ehli Baptist Hastanesi’nde bulunduğum sırada Gazze Şeridi’nde devam eden bombardıman nedeniyle aileler ve çocukları korku ve stres içindeydi. Bu durumu oyun, gülme, yüksek sesle bağırma ve kendilerini boşaltma haline getirmek için hastane içinde bulunan sivil gönüllü bir ekipten yardım isteyerek korku ve paniklerini hafifletmeye çalıştım. Oyun ve eğlence için özel güvenli bir yer. Bugün yaptığım şey, hastanedeki herkesi taburcu edebileceğim ve muhtemelen bulunduklarından çok daha iyi bir hale getirebileceğim basit tesisleri denemekti... Şu an ki gülüşlerinin bakışlarını ve sesini asla unutmayacağım.”
Heba Zagout
Ressam Heba Zagout en son elinde barış güvercini tutan üzgün bir kadını tasvir ettiği resmiyle birlikte şu mesajı yayınlamıştı: “Hayatımızda her zaman güvenlik ararız. Onu aşkta bulabiliriz ama aramaya devam edeceğiz.”
SON MESAJI: ‘HAYATIMIZDA HER ZAMAN GÜVENLİK ARARIZ’
39 yaşındaki iki çocuk annesi Filistinli sanatçı Heba Zagout da, İşgalci İsrail’in Gazze’deki hava saldırısı sırasında öldürüldü. İki hafta önce bir YouTube paylaşımında bulunan bir çocuk annesi sanatçı, Filistin kültürü ve folkloruna dayanan çalışmalarından bahsettiği videoda şunları söylemişti:
“Sanatı, Filistin davasını ve Filistin kimliğini ifade etmem yoluyla dış dünyaya ilettiğim bir mesaj olarak görüyorum.”
Sanatında ‘Gazze’de yaşanan olumsuz duygu, duygu ve gerilimleri dile getirmeye çalıştığını’ da vurgulayan Heba ardında Filistin manzaralarını ve Gazze ve Kudüs’teki ikonik mimariyi gösteren, çoğunlukla geleneksel giysiler veya işlemeli elbiseler giymiş kadın figürlerinin yer aldığı parlak renkli umut dolu tasvirler bıraktı. Gazze köylerini ve Kudüs’teki Mescid-i Aksa’yı tasvir eden sanatçı, İsrail’in Filistinli sanatçılara yönelik kültürel dayatmasını aşarak, sosyal medyada kendisine geniş bir takipçi kitlesi kazanmıştı.
Gazze’deki El Aksa Üniversitesi’nde güzel sanatlar bölümünden mezun olan, öğretmenlik yapan Heba, geçmişte Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nda da çalışmıştı. Heba, en son Gazze’deki “Rawasi” Vakfı işbirliğiyle düzenlenen ‘Zeytin Ağaçları Gibi Köklü’ sergisi olmak üzere çeşitli yerel ve uluslararası sergilere katıldı. Ayrıca ‘Karantinadaki Çocuklarım’ adlı kişisel sergiyi de açtı.
Sanatçı iki hafta önce elinde barış güvercini tutan üzgün bir kadının yer aldığı bir yazı yayınlamıştı:
“Hayatımızda her zaman güvenlik ararız. Onu aşkta bulabiliriz ama aramaya devam edeceğiz.”