Hakan Dedeler, İran ziyaretini yazdı: İnsanların geleneklere ait olan içsel adanmışlıkları çok etkileyiciydi

Hakan Dedeler, İran ziyaretini yazdı: İnsanların geleneklere ait olan içsel adanmışlıkları çok etkileyiciydi

Ses ve tanbur sanatçısı Hakan Dedeler, Shanzadeh N. İqual ve İran Kültür ve Turizm Bakanlığının davetiyle Tahran ve İsfahan'a gerçekleştirdiği ziyareti anlattı. İran’da Muharrem Seremonilerini, Tasua Aşura törenlerini izleme fırsatı bulduğunu söyleyen Dedeler, "İnsanların geleneklere ait olan içsel adanmışlıkları çok etkileyiciydi.Törenlerde kullanılan müzikal dil ve ritmik bedensel hareketler birleşince şölen havası oluşturuyorlar" dedi.

HAKAN DEDELER

Seyahat etmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seven bir insan olarak özellikle kültürel geçmişe sahip ve kendi sağlam kültür değerleri olan ülkeleri ziyaret etmek ve yeni bilgiler öğrenmek her zaman beni mutlu etmiştir. Yakın zamanda Shanzadeh N. İqual ve İran Kültür ve Turizm Bakanlığının davetiyle Tahran ve İsfahan’ı ziyaret etme şansım oldu. İran’da Muharrem Seremonilerini, Tasua Aşura törenlerini Tahran Filistin Meydanında izleme fırsatı buldum. İnsanların geleneklere ait olan içsel adanmışlıkları çok etkileyiciydi… Törenlerde kullanılan müzikal dil ve ritmik bedensel hareketler birleşince şölen havası oluşturuyorlar.

f4f4f4f.jpg

Tahran seyahatimizin ardından İran’ın kültür sanat şehri İsfahan’a doğru yola çıktık. İsfahan barındırmış olduğu kültür mozaiğinin etkisiyle âdeta bir açıkhava müzesi özelliği taşıyor. Abbasî kervansarayının bahçesi çok etkileyiciydi kocaman bir avlu avluyu çevreleyen havuz ve çiçekler gerçekten insana huzur veriyor. Kervansarayda büyük âlim İbni Sina’nın reçetelerine göre yemekler yapılıyor. Buna en güzel örnek içmiş olduğumuz aş çorbası idi giderseniz mutlaka tatmanızı tavsiye ederim sıcak yaz geceleri için ideal hafif bir yemek.

Dünyada çok çeşitli bahçe türleri var bunlardan birisi de Unesco korumasında olan İran bahçeleri; meşhur 40 sütunlu saray İsfahan’da İran bahçesinin içerisinde yer alıyor. Normalde 20 sütunu olan sarayın ismi önündeki havuza yansıyan sütunlarla birlikte 40 sütun olması nedeniyle bu şekilde adlandırılmış. İran minyatür sanatı dünyada bilinen önemli bir sanat dalı ve 40 Sütunlu Saray’da İran minyatür sanatının en güzel örneklerini izleyebilirsiniz. İsfahan çarşısında yer alan minyatür dükkânlarından kendinize güzel İran minyatürlerinden hediye edebilirsiniz.

4f4f44f4f.jpg

Bu arada bende minyatür sanatçısı Mostafa Fotowat’ın İran’lı bir dervişi anlattığı minyatürünü kendi koleksiyonum için edindim. İran gerçekten minyatür, hat ve halı konusunda çok estetik ve zengin bir ülke. İran denilince müzik konuşmamak tabii ki imkânsız İran’ın kendine has olan mistik müziği beni her zaman çok etkilemiştir. İran Kemançası, Santur, Tar ve Tenbur, dinlemeyi çok sevdiğim müzik aletleri İsfahan Müzik Müzesi’nde bu güzel enstrümanları çok değerli müzisyenlerden dinleme şansımız oldu. İran gerek edebiyat ve gerekse de müzik alanında çok değerli birikim ve üretimlere sahip, hem gözünüzü hem de gönlünüzü doyurmak istiyorsanız İran’ı mutlaka ziyaret edin.

Bu kadar kısa sürede doğru noktalardan bir medeniyeti görebilmek İran kültürüne hâkim bir yazar ve rehber ile mümkün olabilirdi misafirperverliği ve doğru rehberliği için yazar Shahzadeh N.İqual’a en içten teşekkürlerimle…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN