Can Acer’in ikinci kitabı ‘Büyük Tatlı Kalabalık’ Ketebe Yayınları etiketiyle rafta. Osmanlı Devleti’nin eski Kudüs Mutasarrıfı Ahmed Mâcid Gören’in ‘Filistin’de Gördüklerim’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Prof. Dr. Aziz Akgül’ün ‘Hepitalizm’ kitabı Mona Kitap tarafından okura sunuldu. Mithat Önal’ın ‘Eşikte Üç Kadın’ öykü kitabı Kavim Yayıncılık’tan çıktı. Selma Lagerlöf’ün ilk romanı ‘Gösta Berling Efsanesi’ Everet Yayınlarından çıktı.
SALİHA SULTAN
‘TÜRKİYE’NİN YÜZDE ALTMIŞ ÜÇÜ’NE YAZILMIŞ ŞİİRLER
Türk şiirinin genç nefeslerinden Can Acer’in ikinci kitabı ‘Büyük Tatlı Kalabalık’ Ketebe Yayınları etiketiyle rafta. İlk kitabı ‘Demirin Demiri Kesme Sesi’ 2022 Necip Fazil İlk Eserler Ödülü’ne layık görülen Acer, ‘Resûl’ün Çocukluğuna Ninni’, ‘Yanıma Bıraktıkların Arasında’, ‘Ölüm Döşeği Rüyetleri’ ve ‘Tatlı Üslup Çeşitlemeleri’ başlıklarında dört bölümden oluşan kitabında toplamda 35 şiirini sunuyor okurlarına. Şiirlerinde ağaçların, atların, köpeklerin, köylerin hatta ölüm döşeklerinin ve mezar taşlarının etrafında gezinen şair şiirin derinliklerinde kendi yolunu ararken, ‘Şiirimi Nasıl Oku’ şiirinde ise taşıdığı esas derdin ipucunu şöyle veriyor:
“Türkiye’de insanların yüzde altmış üçü
Yemeklerini ortak tabaklardan yiyorlar hâlâ
Koyuyorum şiirlerimi ortaya, halkım
Oku onları tarihten taşan mamut iştahınla”
BİR MUTASARRIFIN GÖZÜNDEN KUDÜS TARİHİ
Osmanlı Devleti’nin eski Kudüs Mutasarrıfı Ahmed Mâcid Gören’in ‘Filistin’de Gördüklerim’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Kitap, Osman Macit Söylemez tarafından yayıma hazırlandı. Kudüs’e dair hatıralarını ve izlenimlerini vefatından 2 yıl önce, 3 Mart-10 Nisan 1944 tarihleri arasında Vakıt gazetesinde neşreden Gören, Filistin’de Gördüklerim başlıklı kısa tefrikasında ise Kudüs’ün nüfusu, tarihî ve coğrafî konumu, halkın dinî ve kültürel yaşantıları, Kudüslülerin ahlâkı hakkında doyurucu bilgiler aktarıyor. Gören, eserinde Kudüs’e bağlı kazalardan Yafa, Gazze, Halilü’r-Rahman ve Bi’russebi’ye dair ayrıntılı bilgiler verdiği gibi seyahatleri sırasında karşılaştığı sosyal, kültürel ve dinî meselelere de ışık tutuyor. Eserde Peygamberler şehri olarak bilinen Kudüs ve civarında gerek Müslümanların gerek diğer dinlerin bu topraklara atfettikleri değer ve öneme dair tahlillere yer veriyor.
DİJİTAL ÇAĞIN İNSANINA MUTLULUK ARAYIŞI
Prof. Dr. Aziz Akgül’ün ‘Hepitalizm’ kitabı Mona Kitap tarafından ‘Koronavirüs Küresel Salgınından Sonra Yeni Bir Kalkınma Paradigmasına Doğru-İnsan Odaklı Bir Dünya’ alt başlığı ile okura sunuldu. Akgül, Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus’un önsözü ile yayımlanan kitabında, kapitalizmin ve küreselleşmenin yol açtığı sorunları paylaşıyor ve hepitalizme yönelik bir yön değişikliğine ilişkin hayati ihtiyacın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaya çalışıyor. “Hepitalizm, mutlu bir toplum öngörür” diyen Akgül, kitabın amacının dünyada bütün insanların mutluluğunu sağlayacak şekilde, yeni bir paradigma olarak hepitalizmi ülke liderlerine, siyasilere, karar vericilere, stratejistlere ve okuyuculara sunmaya çalışıyor. Kendisini ‘hepitalist’ olarak tanımlayan Akgül, bir mutluluk, hoşgörü ve merhamet yaklaşımı olan hepitalizmin tüm dünyada uygulanabilmesini dilerken “Gösterişin ve kibrin kol gezdiği bir çağda, hayatın sadeliğine ihtiyaç vardır. Özellikle de koronavirüs salgını sonrasında ‘kutunun dışında düşünerek’, fazlalıklarımızdan arınıp sadeleşerek, farklılığın birlikteliğini sağlayabiliriz” diyor.
YAŞAMIN KIYISINDA KALMIŞ HAYATLAR
Mithat Önal’ın ‘Eşikte Üç Kadın’ öykü kitabı Kavim Yayıncılık’tan çıktı. Yazarın kitaba ismini veren ‘Eşikte Üç Kadın’ öyküsünde Melahat’in huzura hasretini duyumsayacak, İnci’nin özlemine tanıklık edecek, Firuzan’ın sevincine ortak olacaksınız. Üç farklı hayatın üç kadında ayrı ayrı nasıl tecelli ettiğini gözlemleyeceksiniz. Kitapta yer alan ‘Gıcır Para’, ‘Çocuk Mahkum İklime’, ‘Bozkırda Firdevs Cenneti’, ‘Düdük’, ‘Zennure’, ‘Sürmeli’, ‘Bankta’, ‘Bir Adam Bir Kadın’, ‘Çaydaki Bisküvi Kokusu’, ‘Karınca Ahmet ve ‘Kardan Kadın’ gibi diğer öykülerde de yaşamın kıyısında köşesinde kalmış hayatları sade bir dille gün yüzüne çıkarıyor.
RUHSAL YIKIMLA GELEN BÜYÜK BİR DEĞİŞİM HİKÂYESİ
Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan hem ilk kadın yazar hem de ilk İsveçli yazar olarak adını dünya edebiyatının unutulmazları arasına yazdıran Selma Lagerlöf’ün ilk romanı ‘Gösta Berling Efsanesi’ Everet Yayınlarından çıktı. Yazar, Berkan Başören tarafından Türkçeye aktarılan romanında alıştığı hayat düzeninden uzaklaşan ve hayatın anlamından uzaklaştığını düşünen bir papazın aniden değişen ve masalsı olaylarla yeni bir dünyaya kapı aralayan öyküsünü anlatıyor. Yazarın 1891’de yazdığı bu ilk roman 1924 yılında beyazperdeye de taşınarak, Mauritz Stiller’in yönettiği, Greta Garbo’nun başrolünde olduğu aynı isimli filme ilham kaynağı olmuştu. Efsanelere ve masallara anlatımında büyük yer ayıran yazar, 1909 yılında Nobel ödülüne layık görümüştü.