Amerikalı bilim adamlarının yaptığı son araştırmada yeni tip koronavirüsü hafif atlatanların kovidi zor geçirenlere göre daha dezavantajlı olduğu ortaya çıktı. Kovid-19'u hafif atlatanlarda en az dört nörolojik sorunun aynı anda ortaya çıktığı vurgulanan araştırmada iş gücünde önemli kayıplar yaşandığı da belirtildi.
ABD’li bilim insanları tarafından yapılan araştırmada yeni tip koronavirüsü hafif atlatan geçlerin 6 haftadan daha uzun sürede iyi olduğu ve en az 4 nörolojik semptomun aynı anda yaşadığını ortaya çıktı. araştırmaya göre Korovid-19'u hafif atlatan kişilerde beyin sisi, bulanık görme, tat ve koku kaybı, karıncalanma, kas ağrısı gibi sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle koronavirüs sonrası işe dönüşlerde sorun yaşandığı belirtildi.
HAFİF ATLATANLARA DAHA ÇOK NOROLOJİK SORUNLA KARŞILAŞIYOR
ABD’de yer alan Northwestern Hastanesi’nden doktorlar, yeni tip corona virüs hastalığını hafif semptomlarla geçiren kişilerin hastalığı atlatmasının ardından, Kovid-19’u ağır semptomlarla atlatanlara kıyasla daha yüksek düzeyde nörolojik semptomlar yaşadıklarını keşfetti.
Çalışmaya katılan hastaların yüzde 85’i “beyin sisi”, “tat veya koku kaybı”, “baş ağrıs”ı ve “bulanık görme” semptomlarından en az 4’ünü aynı anda yaşadığını bildirdi. Ek olarak, hastaların yüzde 85’i yorgunluk, yüzde 47’si ise depresyon veya anksiyete gibi nörolojik olmayan semptomlar yaşadı.
İŞTE VERİMLİLİĞİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Bununla birlikte, hastaların yaklaşık yarısı altı haftadan uzun süren bu semptomlar nedeniyle işe 10 gün ya da da uzun bir süre gidemediklerini aktardı.
Çalışmanın ortak yazarı ve nöro-bulaşıcı hastalıklar uzmanı Igor Koralnik, "Uzun Covid muhtemelen dünyadaki milyonlarca insanı etkiliyor ve çoğu kalıcı nörolojik semptomlar yaşıyor. Bazılarının ise yaşam kalitelerini önemli ölçüde bozan bilişsel işlev bozuklukları var" ifadelerini kullandı.
İŞGÜCÜNE CİDDİ ZARARLAR VERİYOR
Öte yandan Koralnik, uzun Kovid semptomlarının muhtemelen ABD işgücü üzerinde "ciddi bir etkisi" olacağını söyledi.
Annals of Clinical and Translational Neurology adlı tıp dergisinde yayınlanan çalışma, Mayıs ve Kasım 2020 arasında Northwestern Memorial Hastanesi nöro-COVID-19 kliniğine başvuran 100 hastaya odaklandı.
İYİLEŞMENİN NE KADAR SÜRECEĞİ BİLİNMİYOR
Araştırmanın yazarları, incelen hastaların yüzde 81'inde beyin sisi, yüzde 68'inde baş ağrısı, yüzde 60'ında uyuşma veya karıncalanma, yüzde 59'unda tat kaybı, yüzde 55'inde koku kaybı, yüzde 55'inde kas ağrısı, yüzde 47'sinde baş dönmesi, yüzde 30'unda bulanık görme ve yüzde 29'da kulaklarında çınlama görüldüğünü söyledi.
Bununla birlikte Koralnik, iyileşme hızının büyük ölçüde değiştiğini, bazı hastaların iki ay sonra, bir kısmının ise dokuz ay sonra iyileştiğini söyledi. Diğer taraftan Koralnik, çalışmadaki hastaların ortalama yaşının 43 olduğunu ve yüzde 70’inin kadın olduğunu açıkladı.
NÖROLOJİ NEDİR?
Nöroloji terimi iki ayrı kelimeden oluşur. ''Sinir'' manasına gelen ''nöron'' ve '' çalışma'' manasına gelen ''logia'' kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan nörolojinin temel alanları; periferik, merkezi ve otonom sinir sistemidir.
Nöroloji; beyin, omurilik, beyincik, omurilik soğanı ile bu organların başka organlar ile iletişimini sağlayan sinir ağlarındaki işleyiş ve kaslarla birlikte koordineli olarak çalışıp çalışmadığını anlamaya çalışan daldır. Bu yerlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar nörolojinin ilgilendiği asıl konulardır. Sinir sistemi; uyaranları beyin aracılığıyla organlara, organlardan beyne ileten tellerle ve bunların oluşturmuş olduğu ağlar şeklinde tarif edilmektedir.
Nöroloji alanında çalışan hekime nörolog adı verilir.
NÖROLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
Nöroloji doktorları aşağıdaki tüm hastalıklara bakar;
– Baş ağrıları
– Baş dönmeleri
– Unutkanlık ve unutkanlığa neden olan hastalıklar (Alzheimer, frontotemporal demans)
– Huntington hastalığı ve kas distrofisi gibi hatalı genlerin neden olduğu hastalıklar
– İnme (Beyin felci)
– Spina bifida gibi sinir sisteminin gelişimi ile ilgili problemler
– Epilepsi (Sara)
– Parkinson Hastalığı
– MS (Multiple Skleroz)
– Polinöropatiler
– Hareket bozuklukları (Ellerde titreme, diskinezi vb.)
– Kas hastalıkları (Duschenne-Becker, Muskuler Distrofi)
– ALS
– Menenjit gibi enfeksiyonlar
– Omurilik ve beyin yaralanmaları
– Myestenia Gravis
– Poliomyelit (Çocuk felci)
– Periferik nöropati
– Uyku bozuklukları
– Beyin tümörleri