Çin'in Wuhan eyaletinde koronavirüs hakkında incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi, virüsün Wuhan'dan önce görüldüğüne dair herhangi bir kanıta ulaşamadıklarını belirterek, virüsün laboratuvar ortamında üretildiği iddialarının da pek olası olmadığını söyledi.
Küresel bir salgına dönüşen Kovid-19'un kökenini araştırmak için virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentine gelen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi araştırmalarını sürdürüyor.
DSÖ ekibi, “virüsün üretildiği yer” iddialarına konu olan Wuhan Viroloji Enstitüsü, bilinen ilk vakaların tespit edildiği hayvan pazarı ve ilk koronavirüs hastalarının tedavi edildiği merkezlerdeki incelemelerinin ardından şu ana kadar ulaştıkları sonuçları paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenledi.
Koronavirüsün Wuhan’da Aralık 2019 tarihinden önce görüldüğüne dair kanıt bulunmadığını belirten DSÖ ekibi, virüsün laboratuvarda üretildiği iddialarının “pek olası olmadığını” bildirdi. DSÖ ekibi ayrıca, virüsün kaynaklandığı hayvanın da henüz tanımlanamadığını aktardı.
YARASALAR BENZER VİRÜS TAŞIYOR
Çinli uzman Liang Wannian tarafından yapılan açıklamada, yarasalar ve pangolinlerin virüsün kaynağı olduğuna yönelik iddiaların doğrulanamadığı kaydedilerek, "SARS-CoV-2 ile en yüksek düzeyde ilişkili koronavirüsler, yarasa ve pangolinlerde bulunur. Bu da standart virüs ve SARS arasındaki büyük benzerlik ve sekanslar temelinde yarasa ve pangolinlerin Kovid-19'a neden olan virüsün kaynağı olabileceğini düşündürür. Ancak söz konusu hayvanlarda şu ana kadar tespit ettiğimiz virüsler, koronavirüsün doğrudan öncüsü olabilecek kadar SARS-CoV-2'ye benzemiyor” ifadeleri yer aldı.
Wannian ayrıca, “Aralık 2019'dan önceki dönemde Wuhan nüfusuna SARS-CoV-2'nin bulaştığına dair bir gösterge yok. SARS-CoV-2'nin kentte Aralık 2019'dan önce yayılıp yayılmadığını belirlemek için yeterli kanıt bulunmuyor" dedi.