Gıda üretiminin ekonomik büyüme için geniş bir potansiyel sunduğu belirlendi. Uluslararası raporlarda, politika desteği ve yatırım hedefleme hamlesiyle kırsal bölgelerde istihdam ve kalkınmanın artacağı belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)tarafından açıklanan rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesi gerekmiyor. Gıda ve Tarımın Durumu 2017 raporuna göre, kırsal bölgeler aslında, sektörlere gıda üretimi ile ilgili sabitlenmiş ekonomik büyüme için geniş bir potansiyel sunuyor. Raporda, dünyadaki yoksul ve aç insanların çoğunluğu bu bölgelerde yaşarken 2030 kalkınma gündeminin başarıya ulaşması çoğu zaman ihmal edilen bu potansiyelin ortaya çıkarılmasına bağlı olacağı işaret ediliyor. Geçimlik tarımda düşük verimlilik, birçok yerde sınırlı endüstrileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeden oluşan oldukça zorlu bir bileşimin üstünden gelmeyi gerektirirken, bu konular gelişmekte olan milletlerin kendini besleme ve yurttaşlarını istihdam
etme konularında büyük zorluklar oluşturduğu belirtildi. Rapor, kırsal ekonomideki dönüşümlerin, 1990'lardan bu yana kırsaldaki yüz milyonlarca insanın kendilerini yoksulluktan kurtarmalarına ciddi yardım ettiğine dikkat çekiyor. Sağlanan yardımlar, ilerlemenin düzensiz ve demografik büyüme işi daha karmaşık hale getiriyor. 2015 ve 2030 yılları arasında, 15-24 yaşları arasındaki insanların yaklaşık 100 milyon artarak 1.3 milyara ulaşması bekleniyor. Rapor, canlı gıda sistemleri inşa etmek ve özellikle küçük ve orta ölçekli şehirler gibi kentsel alanlara bağlı tarımsal sanayileri desteklemek için kırsal bölgelere politika desteği ve yatırımı hedeflemenin stratejik bir hamle olacağını vurguluyor; öyle bir girişimin neden kırsal bölgelerde istihdam yaratacağı, daha fazla insanın yerinde kalmasını sağlayacağı ve insanların gelişimine katkıda bulunacağının önemine dikkat çekiyor.