UNICEF, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 11 ayda 5 bin 110'u ölümle sonuçlanan 250 bin 270 kızamık vakası görüldüğünü açıkladı. 'Dünyanın en büyük kızamık salgını' olarak nitelendirilen salgın, 2 bin 200 kişinin öldüğü Ebola'dan daha çok kişinin hayatına mal oldu.
Salgın hastalıklarla mücadele eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) bu yıl başından beri 5 bin 110 kişinin kızamık nedeniyle hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada, ülkede etkili olan kızamık salgını nedeniyle, 1 Ocak-17 Kasım tarihleri arasında 250 bin 270 kızamık vakasının görüldüğü, bunların 5 bin 110'unun ölümle sonuçlandığı belirtildi.
2018'E GÖRE 3 KAT ARTTI
Açıklamada, hastalığın daha da yayılmasını önlemek amacıyla binlerce çocuğa kızamık aşısı uygulandığı ve ülkenin birçok yerindeki sağlık merkezlerine bin 137 çocuk kiti dağıtıldığı bilgisi paylaşıldı.
Enfeksiyonun en fazla 5 yaş altı çocuklarda görüldüğü ve hastalanan çocuklarının yüzde 90'ının yaşamını yitirdiği kaydedilen açıklamada, ülkede bu yıl görülen kızamık vakalarının 2018'e göre 3 kat fazla olduğu vurgulandı.
EBOLADAN DAHA ÇOK ÖLDÜRDÜ
Söz konusu salgın 'dünyanın en büyük kızamık salgını' olarak ifade ediliyor. KDC'de kızamık aşısının yapılma oranının ülke çapında düşük olması, salgının daha da yayılmasına yol açıyor
KDC'deki kızamık salgını, Ağustos 2018'den bu yana ülkenin doğusunda süren ve yaklaşık 2 bin 200 kişinin öldüğü Ebola'dan daha çok kişinin hayatına mal oldu.
Ülkenin doğusunda yaşanan şiddet olayları ve ayrılıkçı çatışmalar salgınla mücadeleyi daha da zorlaştırıyor.
Beni kentinde faaliyet gösteren silahlı grupların saldırılarında 99 sivil yaşamını yitirirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de salgınla mücadele eden 49 personelini güvensizlik nedeniyle kentten geri çekti.
DAKAR/AA