FETÖ’nün Türkiye üzerinde gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi halk tarafından büyük bir cesaretle geri püskürtülmüştü. Maaş konusunda yüzde 60 barajına takılan gaziler, bu soruna bir çözüm bekliyor. Öte yandan, bir okurumuz ‘Biz zalime karşı Allah için sokaklara çıktık’ dedi.
GİZEM KARATAŞ - ALİ YILDIRIM
Fethullahçı Terör Örğütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişiminde birçok vatandaşımız ülkenin istikrarı adına darbecilere karşı büyük bir direniş göstermişti. Bu hain gecenin ardından hükümet, direniş gösteren vatandaşların yaralananlarına gazi, hayatını kaybedenlere ise şehitlik unvanı verdi. Hatta Başbakan Binali Yıldırım, Karar Gazetesi’nin dünkü haberlerinde de anlattığı gibi; “15 Temmuz gecesinde tırnağı bile zarar görene gazilik unvanı vereceğiz” demişti. Bu unvan gerçekten verildi. Ama sorun bu sefer de maaş tarafında takıldı. Karar da yapılan bu demokrasi savaşına karşı tek bilek olarak duran halkın gazi maaşları konusunda yüzde 60 barajına takıldığını kaleme almıştı. Bunun ardından bu baraja karşı tepkiler hızla büyümeye başladı. 15 Temmuz gazisi okurlarımızdan gelen yorumlarla büyük bir desteğe ulaştık. 15 Temmuz gazisi ismiyle yorum yapan bir okurumuz, “Ben de 15 Temmuz gazisiyim. Biz zalime karşı Allah için sokaklara çıktık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatından endişe ettik, gözyaşları ile ona bir şey olmaması için dua ederek Genelkurmay Başkanlığının önünde vurulduk. Bizim derdimiz ne para ne maaş bizim derdimiz, o gece gösterdiğimiz direnişin tam değerini alamamış olmamızdır. ‘Yaralanma derecelerine bakılmaksızın gazi unvanı verilir’ diye kanun çıkartılıyor ama gazilik haklarından faydalanmak için yüzde 60 malul olma şartı aranmaz diye bir cümle eklenemiyor” dedi.
Hiçbir gazinin meydanlara para için çıkmadığına değinen bir başka okurumuz ise, “Biz bunu canı gönülden istediğimiz için yaptık. Bazı gazi arkadaşlar bile uzuv kaybı olmayan başvurmasın demiş. O gece sağır olan, göğsünde ömür boyu kurşunla dolaşmak zorunda olan, hastanede 1 aydan fazla kalan çeşitli yaralar alan ve uzun süre işe gidemediği için işten çıkarılan epey de bir gazimiz var. Şimdi bunlar uzuv kaybetmedi alamazlar demek de hakkaniyetten çok çok uzak olur.”
İLK KANUN HÜKMÜ
Sivil demokrasi şehit ve gazilerine aylık bağlanmasına ilişkin olarak 667 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ‘A’ maddesi şöyle: “Hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil vatandaşların, kendilerine veya hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanacaktır. Aylık ödemeleri için mevcut öğrenim durumlar esas alınacak, terör eylemlerine maruz kalan erbaş ve erler gibi yüksek derece ve kademe üzerinden hesaplama yapılacak. Bu çerçevede, bağlanacak en düşük aylık tutarı 3.203 TL olacaktır. Hayatını kaybeden veya aylık almakta iken vefat edenlerin hak sahiplerine, şehit veya gazimize ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi bir kesinti olmaksızın tam olarak ödenecektir.”
ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ
Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yapılan açıklamada, “15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişiminden sonra gazilerimiz için elimizden geleni yaptık, bundan sonra da yardımlarımıza devam edeceğiz” denildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise, 15 Temmuz gazileri için ekstra bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Erdursun şunları söyledi: “Keşke 15 Temmuz gazileri için özel bir durum, yüzde 60 kriterinde esneklik söz konusu olsa.”
İMZALI EVRAK ULAŞMADI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise, gazilerimizin beklediği maaş için sözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bırakarak, “İmzalı evrak gelmediği müddetçe biz Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak gazilerimize maaş bağlayamıyoruz. Elimize henüz konuya ilişkin evrak ulaşmadı” açıklamasında bulundu. Aile Bakanlığı, yüzde 40 iş gücü kaybını şart koşuyor. Ancak 15 Temmuz gazilerine bu maaşı hangi bakanlığın vereceği ise henüz netliğe kavuşmadı.