İnsandaki bağırsak kanserini farelerin bağırsaklarına aşılayarak tıp tarihine geçen Doç. Dr. Yılmaz, “Bu çalışma bağırsak kanserinin nasıl yayıldığını anlamamıza, yeni ilaçların geliştirilmesine olanak sağlayabilecek” diyor.
ABD’nin Boston kentinde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Yılmaz Laboratuvarı’nı kuran Doç. Dr. Ömer Yılmaz, insandaki bağırsak kanserini ilk defa farelerin bağırsaklarına aşılayarak bağırsak kanserinin tedavisine katkı sağlayacak çok önemli bir araştırmaya imza attı. MIT’nin Koch Enstitütüsü’nde kendi adıyla laboratuvar açan, ‘Dünyayı Değiştirecek 37 Bilim Adamı’ arasında gösterilen Yılmaz, daha önce bağırsak kanseriyle beslenme arasındaki kök hücrelerinin ilişkisini ortaya koyarak tıp dünyasında ses getiren bir çalışmayı gerçekleştirmişti. Bağırsak kanserinin nedenlerine ve tedavisine katkı sağlayacak son araştırmasında, insana ait bağırsak kanserini hayvana aşılayarak yankı uyandıran Yılmaz, “Bu çalışmamızla insandaki bağırsak kanserini ilk defa farelerin bağırsaklarına başarılı şekilde aşılayabildik” dedi.
Bu yöntemle fareler üzerinde insandaki kanserin oluşumunu, gelişmesini ve karaciğer gibi diğer organlara yayılmasını başarılı biçimde gözlemlediklerini belirten Yılmaz, bu zamana kadar insandaki bağırsak kanserinin bu şekilde hayvan üzerinde geliştirilebildiği bir modelin olmadığını vurguladı. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışma, insandaki bağırsak kanserinin vücuda nasıl yayıldığını gösterecek. Kanserin yayılmasını önlemek için geliştirilen ilaçların test edilmesine ve yakın zamanda tedavi edici ilaçların bulunmasına ön ayak olacak. Bu çalışma ayrıca bağırsak kanseri olan hastalara, hastaya özgü doğru tedavinin verilmesine olanak sağlayabilecek.”