İstihdam seferberliğiyle işverene 12,3 milyarlık teşvik

İstihdam seferberliğiyle işverene 12,3 milyarlık teşvik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘istihdam seferberliği’ çağrısı işsizliğe ilaç olacak. Bütün işletmeleri kampanyaya katılmaya davet eden Maliye Bakanı Ağbal, “Teşvikin maliyeti 12,3 milyar lira. Sağladığımız desteklerle işçi maliyetlerinde yüzde 35 azalma olacak” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda işadamlarına istihdamda milli seferberlik çağrısı yaptı. Başbakan Binali Yıldırım’ın ve 11 bakanın katılımıyla gerçekleştirilen Şura’da konuşan Erdoğan, işsizlik sarmalının hep beraber el ele verilerek çözüleceğini belirtmişti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal dün katıldığı bir televizyon programına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağbal, tüm işverenlere bu yılın sonuna kadar istihdam konusunda özel bir imkân sunulduğunu bildirdi.

İşverenlerin, 2016 Aralık ayındaki mevcut çalışan sayılarına bu yıl içinde ilave ettikleri her çalışan için bu teşvikten yararlanacaklarını aktaran Ağbal, şunları kaydetti: “2016 Aralık ayında işletmemde 10 kişi çalışıyordu, ocak ayında yeni 2 kişi aldım, asgari ücret üzerinden de bunlara ödeme yapacağım. Normalde asgari ücret üzerinden ödeme yapsa ne kadar maliyeti var? 2 bin 178 lira. 2 bin 178 liranın 773 lirası devlete verilen vergi, prim ve fon maliyetlerinden oluşuyor. Yani bugün biliyorsunuz net asgari ücret bin 404 lira, bin 404 liranın üzerine 773 lira da vergi, prim ve fon ödemesi yapıyor. Biz şimdi diyoruz ki, bu şekilde aldığınız çalışanın 773 lirasını devlet olarak biz karşılıyoruz. Dolayısıyla maliyetiniz 2 bin 178 liradan bin 404 liraya düşüyor. Çalışan, asgari geçim indirimi dahil alması gereken maaşını tam olarak alıyor ama buna karşılık işveren, kendisine gelen bu vergi ve prim yükünden kurtuluyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Maliyetlerinde yaklaşık olarak yüzde 35 azalma demek. Bütün işletmelerimize çağrıda bulunuyorum.

İşçilik maliyetlerinin yüzde 35 düşürüldüğü bir ortamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde başlatılan bu kampanyaya katılmalarını bekliyorum.”  Devletin karşılayacağı 773 liranın ayrıntılarını da paylaşan Ağbal, söz konusu tutarın 666 liralık kısmının Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primler ve İşsizlik Sigortası Fonuna ödenen tutar, geri kalan yaklaşık 93 liranın Gelir Vergisi, 13 lira 49 kuruşun da Damga Vergisi olduğunu ve tüm bunları almayacaklarını bildirdi. Bu uygulamada iki temel kriter bulunduğunun altını çizen Ağbal, “Bir, bu teşviki her yeni istihdama veriyoruz. Yani 2016 Aralık ayında SGK’ya bildirilen bildirgede kaç işçi gözüküyorsa, onun üzerine ilave gelecek olan istidama veriyoruz. İki, ilk defa bu şekilde işe alınacak kişinin geçmiş 3 ay içerisinde işsiz olması gerekiyor. Buradaki amacımız şu; verdiğimiz teşvik iş arayan insanımıza olsun. Yani, ‘Ben iş arıyorum, son 3 aydır iş aradım ama bulamadım’ diyenler.” ifadelerini kullandı. Ağbal, teşvikin maliyetinin ise 11 milyar lirası İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmak üzere 12,3 milyar lira olduğunu kaydetti.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ZARARI 1.9 MİLYAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, kayıt dışı istihdamın ekonomiye verdiği zararlar hakkında, “Her bir puan kayıt dışılık istihdam ekonomi için 1,9 milyara tekabül ediyor. Onun için bizim kayıt dışıyla mücadelemiz esas, ona öncelik tanıyoruz. Bu hep beraber, sadece hükümet ve devlet olarak değil, hem işçilerimizin hem de işverenlerimizin ortak akılla yürütülebilecek bir konu bu” dedi. Erdem, bakanlık olarak amaçlarının, hizmeti vatandaşın ayağına götürmek olduğunu, bu kapsamda da çalışma hayatında, sosyal güvenlikte ve bakanlığı ilgilendiren konularda hizmet kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Erdem, şunları kaydetti: “Geride baktığımız 15 yılda 12 milyon olan sigortalı sayımız 20 milyon 500 bini buldu. 5 milyon 887 olan emekli sayımız 11 milyon. Bunlarla beraber 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam bugün yüzde 33’ler seviyesine getirildi. 2023 yılına kadar istihdamın yüzde 55’e yükseltilmesi, kadının iş gücüne katılımının ise yüzde 41’e yükseltilmesi aynı zamanda işsizliğin de yüzde 5’e düşürülmesini hedeflemekteyiz.” 

‘REFERANDUMDAN EVET ÇIKAR’

Naci Ağbal, 2016’da dünyada, Türkiye’nin çevresinde ve ülke içinde siyasi ve ekonomik birçok sorunla karşılaşıldığını ifade etti. Tüm ülkelerin de bu sorunlardan etkilendiğini ama gerek darbe girişimi gerekse de terör olayları ve Suriye’deki gelişmeler nedeniyle Türkiye’nin daha fazla etkilendiğini dile getiren Ağbal, buna karşın ekonomi yönetimi olarak bu risklere karşı ardı ardına karar paketleri açıkladıklarını ve uygulamaya koyduklarını söyledi. Ağbal, “Şu anda piyasalarda oynaklığı oluşturan bütün faktörler aslında yakın vadedeki belirsizlikler üzerinden fiyatlanıyor. En son Fitch’le ilgili karar da açıklandıktan sonra şu anda önümüzdeki 15 gün, 1 ay sonrası için bir belirsizlik faktörü gözükmüyor. Referanduma ilişkin piyasanın fiyatladığı gelişme, referandumdan ‘evet’ çıkacağı şeklinde, bu çok net gözüküyor. Çünkü piyasa bu tür konularda duyarlıdır. 2017, 2016’dan çok daha iyi bir yıl olacak inşallah.”

TÜGİK ÜYELERİ 40 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAK

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, üye başına 1 yerine en az 4 istihdam hedefiyle 40 bin kişiye iş imkanı sağlayacaklarını söyledi. Güral, “Biz TÜGİK olarak önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımları da göz önünde bulundurarak Cumhurbaşkanı’mızın en az 1 kişinin istihdam edilmesi çağrısına, biz yine en az 4 kişiyi istihdam ederek cevap vermek istiyoruz. Böylelikle bir önceki çağrıda edinmiş olduğumuz misyonu devam ettirmiş olacağız.” Güral, “TÜGİK olarak bizim bu seferberlik çağrısında çabamız çorbaya tuz misalidir. Bizim sağlamayı hedeflediğimiz 40 bin istihdam belki küçük gelebilir ama 10 binlerle, 30 binler toplana toplana milyonlara ulaşılabilir. Bizim de bu çorbaya lezzet katacak önemli bir katkımız olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

8 BİN LİRAYA KADAR VERGİ YOK

Basit usule tabi mükellefler için şubatın beyanname verme ayı olduğunu hatırlatan Ağbal, yaklaşık 750 bin esnafın bu ayın 25’ine kadar mutlaka basit usul çerçevesinde hesaplanan kazançlarını beyan etmeleri gerektiğini ifade etti. Bu yıl basit usule tabi mükelleflere ilk defa yeni bir imkan getirdiklerini anlatan Ağbal, “Bir basit usul mükellefi, beyanname verdiğinde kazancı 8 bin liraya kadarsa hiç vergi almayacağız. 8 bin liradan fazla ise 8 bin liralık kısmından vergi almayacağız. Özellikle esnafımızın mutlaka ve mutlaka muhasebecileriyle bu konuyu konuşmaları ve devletin kendisine getirmiş olduğu bu imkandan yararlanmalarını istiyorum” diye konuştu. Ağbal, söz konusu mükelleflerin, getirilen bu imkan sayesinde yıllık bin 200 lira tutarındaki vergiyi vermekten kurtulacaklarının altını çizerek, 750 bin esnafı bu yolla desteklemiş olacaklarını ifade etti.

OTOMOTİV EN STRATEJİK SEKTÖRÜMÜZ

Beyaz eşya, mobilya ve konutlara getirilen vergi teşviklerinin ardından otomotiv sektörünün de beklentileri olduğunun hatırlatılması ve “Otomotivciler biz üvey evlat mıyız? diyor galiba” şeklindeki değerlendirme üzerine Ağbal, şunları söyledi: “Hayır. Olur mu? Ben her zaman söylüyorum. Otomotiv sektörü bizim en stratejik gördüğümüz sektörlerden biri. Biz, otomotiv pazarı Türkiye’de büyüsün, üretim ve ihracat büyüsün istiyoruz. O anlamda Otomotiv Sanayii Derneği yöneticisi arkadaşlarımızla çok yakın görüşmeler yapıyoruz. Sektörün sorunlarını da konuşuyoruz, çözümlerini de konuşuyoruz. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Çok da güzel öneriler getiriyorlar, inşallah önümüzdeki günlerde kendileriyle tekrar bir araya geleceğiz. Bu anlamda özellikle pazarı büyütme bakımından yapmamız gereken, almamız gereken adımları da konuşacağız.”

SAĞLIK SİGORTASI PRİMİNE İNDİRİM GÖRÜNDÜ

Çalışma hayatındaki mili seferberlik çalışmasının farklı bir boyutunu İzmir’de geniş bir çalışma yelpazesiyle gerçekleştireceklerini hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “2016’nın zorlukları özellikle birçok yönde insanımızı etkilerken, ekonomi hayatımızı da üretimde de istihdamda da bazı zorlukları getirdi. İşsizlik oranlarımızda son aylarda yükseliş 11,8’lere kadar geldi.

Önümüzdeki 2 ay içinde de kısmi de olsa hafif de olsa işsizlik oranlarında yükselme olabilir diye bekliyoruz. Özel sektör temsilcilerimizin istihdama, üretime, ihracata yönelik dinamikleri devreye sokması ve bizim de hükümet olarak verdiğimiz güçlü destek, inanıyorum ki önümüzdeki aylarda işsizlik oranlarındaki artışı geriye döndürecek. Yıl sonu itibarıyla hedeflediğimiz rakam 10, artı-eksi 0,5. Yani hedefimiz 9,5. Bu nedenle istihdam hayatında milli seferberlik eğilimini başlattık.” Meclise sunulacak yasa tasarısı ile gelir testi mecburiyetini kaldıracaklarını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, “Yalnız 53 lira ödeyerek ‘genel sağlık sigortası kapsamına giriyorum’ diyebilme yolunu açıyoruz. Yasa tasarısı ile bunu da yasalaştıracağız.

Geri dönük borçlarını da yine 53 lira üzerinden faizsiz olarak yapılandırdıktan sonra 12 ay ödeyebilecek. Buna da imkanı yoksa yeşil kart uygulamasına muhatap olacak.

Sosyal sigorta güvence kapsamı dışında olan tüm vatandaşların gelir testine muhatap olmadan ailesi adına aylık 53 lira prim ödeme ile genel sağlık sigortası kapsamı içine girebilecek. Bürokrasiden teknik hatalardan ve maliyet yüksekliğinden kendisini kurtarmış olacak. T.C. vatandaşı Rumeli Balkan göçmenlerinin T.C. vatandaşı olmayan 1. derece yakınları var. Bu kişileri de aynı kapsama alıyoruz. Aylık 53 lira ile sağlık hizmeti alabilecekler” diye konuştu. Müezzinoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Yalnızca işverenden eline verdiği net maaşı vermesini istediğimiz bir güçlü kampanyayı başlattık. 1,5 milyon artı istihdama bu desteği bir yıl süre ile vereceğiz. 500 bin artı iş başı eğitim programı desteği veriyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN