Bir haftayı geride bırakan Musul operasyonunda IŞİD’in cephe taktiğiyle yeni bir evreye girildi. 100 militanıyla Kerkük’ü kana bulayan örgüt, ardından Rutbah’ı ele geçirdi. Şengal’e de saldıran IŞİD, üzerindeki ablukayı kırıp dikkat dağıtmayı hedefliyor.
Sekizinci gününe girilen Musul operasyonunda saldırı biçimlerini harekata göre ‘güncelleyen’ terör örgütü IŞİD, Kerkük’ün ardından 3 koldan Enbar’a saldırdı, Rutbah’ı 6 saat içinde ele geçirdi. Dün sabah da Şengal’e bombalı araçlarla saldıran IŞİD’in Musul üzerindeki ablukayı kırmak ve Peşmerge ile Irak ordusu güçlerinin dikkatinin kent merkezi üzerinde toplanmasını engellemeyi hedeflediği belirtiliyor.
FARKLI MANEVRALAR
17 Ekim’de başlayan operasyonun ilk gününde harekatın başarısına dair cepheden gelen bilgiler, kısmen frenlendi. Karşısındaki güçlerle önce yer yer çatışan ardından bombalı araçlarla intihar saldırısı düzenlen IŞİD, daha sonra camileri karargah olarak kullanıp sivilleri kendisine kalkan yaptı. Ordu güçlerinin 8 kilometreye kadar yaklaştığı Musul üzerindeki baskıyı kırmayı hedefleyen terör örgütü, geçen cuma Türkmen şehri Kerkük’e saldırdı. 100 kadar militanıyla kentte 3 gün boyunca terör estiren IŞİD, bu stratejisini önce Enbar, sonra da Şengal’e (Sincar) taşımaya çalışıyor.
OPERASYON ZORA GİREBİLİR
Operasyon hakkında France 24 TV kanalı açıklamalarda bulundan bir Peşmerge, Kerkük saldırısının operasyona katılan güçleri endişeye sevk ettiğini söyledi. Operasyonun başta kolay olacağını düşündüğünü belirten Peşmerge, kenti bilmeyen az sayıdaki militanın Kerkük’ten atılmasının 3 gün sürdüğünün hatırlatarak, Musul’da durumun çok daha zor olacağını dile getirdi.
Dün sabah 04.00’te Şengal’e saldıran IŞİD’in 7 bombalı aracı koalisyon uçaklarınca vuruldu, örgüt burada 15 militanını kaybetti. 8 günlük operasyon bilonçosunda ise yaklaşık 300 IŞİD’linin öldürüldüğü, 45 bombalı aracının da imha edildiği belirtildi. Bir ABD askerinin de hayatını kaybettiği cephede Peşmerge ya da ordu güçlerinin kaybına dair resmi açıklamalar yapılmadı.
Ayrıca Musul'dan gelen katliam iddiaları tüyler ürpertti. IŞİD'in kenten kaçmaya çalışan yaklaşık 200 sivili öldürdüğü öne sürüldü. Örgüt lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin ise 19 Ekim'de -operasyonun ikinci günü- Musul'da olduğu, çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Rakka'ya kaçtığı iddia edildi.
IRAK’TAN BAŞİKA İDDİASI
Öte yandan Ankara’nın Başika kampındaki Türk askerlerinin top atışlarıyla Peşmerge güçlerine destek verdiği yönündeki açıklamalar yalanlandı. Irak ordusunun ortak harekat merkezi sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, hiçbir Türk unsurunun Başika operasyonunda yer almadığı iddia edildi. -DHA, -AA
TAHRAN BAĞDAT’IN İZİNDE
Bağdat’la Ankara arasında gerginliğe yol açan operasyona katılma konusunda Tahran’dan da açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Türkiye’nin Musul operasyonunda yer alma girişimlerine tepki gösterdi. Sözcü, “Terörizme mücadele bahanesiyle başka ülkelerin egemenliğini ihlal etmek kabul edilebilir değil” iddiasında bulundu. Kasımi ayrıca Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını doğruladı.
TÜNELLER VİETNAM TAKTİĞİ Mİ?
Terör örgütü IŞİD’in kent merkezi ve köylere ördüğü tünel şebekesine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. Musul’dan kaçan göçmenler, kent merkezindeki bütün ana caddelerde tünel girişleri bulunduğunu söyledi. Örgütün hava saldırılarından korunmak, gizlice hareket etmek ve ani baskınlar yapmak için kullandığı tüneller, Vietnam Savaşı’nda Vietkong gerillalarının inşa ettiği tünel ağına benzetiliyor. 1955 yılında başlayan ve aralıklarla 20 yıl süren savaşta Vietkong gerillaları 360 kilometre çapında bir alanda yeraltını tünellerle örmüştü. Askeri açıdan etkin donanım sahibi ABD, 1975’te geri dönmemek üzere Vietnam’dan çekilmişti.
UMUT YOLU: ÇÖL KAPANI
Operasyon sonrası 3 bin 802 sivil yollara düştü... Musul’da iki yıl süren IŞİD zulmünden sonra operasyonun başlamasıyla kenti terk eden siviller, terör örgütünün kaçış güzergahı olabileceği düşünülen çölleri geçerek Suriye’ye gitmeyi hedefliyor. IŞİD kontrolündeki Deyr ez zor’a ulaşmayı hedefleyen çocuk-yaşlı binlerce Iraklı, yol üzerindeki bir noktada ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken birbirini ezdi. Para karşılığı aldıkları gıda malzemelerini çölün ortasında tüketen sığınmacıların durumu bölgede yaşanan çatışmaların yarattığı insani krizin vücut bulmuş hali gibi.