IŞİD üç tutsağın idamı için Palmyra sütunlarını uçurdu

IŞİD üç tutsağın idamı için Palmyra sütunlarını uçurdu

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ellerindeki üç tutsağı idam etmek için önce Palmyra antik kentindeki sütunlara bağladılar, sonra da sütunları havaya uçurdular.

Pazar günü meydana geldiği bildirilen olayda idam edilen şahısların kimlikleri henüz açıklanmadı. Ancak örgütün ilk kez bu tür bir idama giriştiği düşünülüyor.

Suriye'deki muhalif gruplara yakınlığıyla bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Palmyra'daki yerel kaynaklara dayanarak, Pazar günü IŞİD militanlarının üç tutsağı Romalılardan kalma sütunlara bağladıklarını, ardından da patlayıcıları ateşleyerek sütunları havaya uçurduklarını bildirdi.

"IŞİD kimsenin yöreye gitmesine izin vermedi"

Palmyra'dan açıklama yapan Halid el-Homsi adlı bir muhalif, IŞİD'in havaya uçurarak idam ettiği üç şahsın kimliklerini ve neden idam edildiklerini henüz bildirmediğini söyledi.

El-Homsi, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "İdama tanıklık eden olmadı. Sütunlar havaya uçuruldu ve IŞİD kimsenin yöreye gitmesine izin vermedi" dedi.

Muhammed el-Ayed adlı bir diğer muhalif de, IŞİD'in bu tür eylemleri medyanın ilgisini çekmek için yaptığını söyledi.

'Palmyra'da yapılanlar savaş suçu'

IŞİD şimdiye dek, dünyanın en önemli kültürel miraslarından biri sayılan Palmyra antik kentinde, iki adet 2000 yıllık tapınak ile bir kemeri ve kule mezarları tahrip etti. Örgüt bu tür yapıların putperestlik olduğunu savunuyor. Birlşemiş Milletler'e bağlı UNESCO örgütü ise Palmyra'da yapılanları bir savaş suçu olarak niteleyerek kınamıştı.

25 Suriye askerini öldürmüştü

IŞİD, Palmyra antik kentini ve yakınındaki modern yerleşim merkezi Tadmur'u ele geçirdikten sonra antik tiyatroda 25 Suriye askerini öldürmüştü. Örgüt ayrıca 40 yıldır Palmyra kalıntılarıyla ilgilenen arkeolog Halid el-Esad'ı da, tarihi eserlerin nerede saklandığını söylemeyi reddetmesi yüzünden başını keserek idam etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN