IŞİD liderleri Irak ve Suriye'yi terk ediyor, yeni adresleri Libya

IŞİD liderleri Irak ve Suriye'yi terk ediyor, yeni adresleri Libya

Son dönemde uluslararası koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki hava saldırılarında çok sayıda üst düzey yetkilisini kaybeden IŞİD'in, liderlerini Libya'ya gönderdiği bildirildi.

[Karar]

IŞİD liderlerinin, son aylarda Irak ve Suriye'yi terk ederek Libya'ya kaçtığı bildirildi. BBC Newsnight'a konuşan Libyalı istihbarat şefi İsmail Şükri, son dönemde örgütün kontrolünde bulunan Sirte kentine yabancı savaşçı akışında büyük artış olduğunu belirtti.

Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte, geçtiğimiz yıl IŞİD kontrolüne geçmişti. Ülkede Kaddafi rejimine bağlı güçlerden bir kısmının da IŞİD saflarına katıldığı ifade ediliyor.

16-02/04/_80772948_derna.jpg
Libya'da resmi geçit düzenleyen IŞİD militanları

Sirte'deki IŞİD'lilerin içinde Baas'çılar var

Şükri, Sirte'deki IŞİD militanlarının yüzde 70'inin yabancı olduğunu, Irak'tan gelen savaşçıların çoğunun ise Saddam'ın ordusuna bağlı askerler olduğunu belirtti. IŞİD'in, Irak'taki devrik Baas rejimine bağlı birçok subayı kendi saflarına kattığı biliniyor.

IŞİD'in, özellikle kendisi için uzun vadede önemli olan liderlerini Libya'ya getirdiğini belirten Şükri, örgütün Libya'yı güvenli bir bölge olarak gördüğünü kaydetti.

Uluslararası destek olmadan IŞİD'i yenmek imkansız

Libyalı yetkililer, yakında Sirte kentini IŞİD'den kurtarmaya yönelik bir operasyon planladıklarını söylese de bölgedeki BBC kaynakları, bir savaş hazırlığı emaresinin görülmediğini belirtti.

Libya ordusunun 166'ncı Tugay Komutanı Muhammed el-Bayudi, uluslararası yardım olmadan IŞİD'i yenmenin mümkün olmadığını söyledi. Bayudi, hem hava saldırılarına hem de lojistik desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarında IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin yeğeni ve sağ kolu da dahil birçok üst düzey örgüt yöneticisi öldürülmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN