İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması, hem Türk sanayicisi hem de çiftçisine önemli fırsatlar sağlayacak.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığındaki Türk İş Heyeti, 8-11 Ağustos 2015'te İran'ı ziyaret etti.
Heyette İzmir'i temsil eden EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, İran'da Türk heyetinin çok sıcak karşılandığını, bu ülkeye ambargonun kaldırılmasının ardından bu etkinliğin Türkiye'den yapılan ilk üst düzey ziyaret olduğunu bildirdi.
“İran tüketime aç”
İran'ın 80 milyonluk nüfusu, 400 milyar doları aşan gayri safi milli hasılası ve yaklaşık 35 yıldır ambargo nedeniyle tüketime aç bir konumda olması nedeniyle büyük fırsatlara gebe olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, şunları kaydetti:
"İran'ın 80 milyon nüfusunun yüzde 55'i 30 yaşının altında genç bir nüfusa sahip. Bütün sektörler açısından potansiyel tüketici konumundalar. Özellikle İran'da olmayan yeni teknoloji tabanlı sektörlere ilgi duyuyorlar. İran'da havaalanları, yollar, barajlar, limanlar inşa edilecek. İnşaat sektörü başta olmak üzere bir çok sektör İran’da yeni iş bağlantıları fırsatı yakalayacak.
Ege Bölgesi'ndeki gıda sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerin İran pazarında önümüzdeki süreçte konumlarını güçlendirebilecekleri bir ortam oluştu. İran'da Türk sanayicilerinin yapacakları yatırımla sadece İran'da değil, tüm Ortadoğu pazarında pazar paylarını artırabilecekler."
Yatırıma davet etti
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığındaki Türk İş Heyeti, İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi başkanlığındaki İran heyeti ile bir araya geldi. İran'da Türkiye’den sorumlu bakan olan Vaizi, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet etti.
Türk Heyeti, İran'ın Türkiye Özel Temsilcisi ve Karma Ekonomik Komisyon Eş Başkanı olan İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi dışında İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Valiollah Afkhami Rad, İran Yol ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Amir Amini ve İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odaları Başkanı Mohsen Jalalpour ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Türk iş heyeti, İran'da düzenlenen en büyük ve önemli fuarlardan biri olan "Tahran Confair 2015 Yapı ve Yapı Malzemeleri Fuarı"na katılan 53 Türk firmanın standlarını ziyaret etti.
Çiftçiye de katkı sağlayacak
Öte yandan, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, nükleer müzakerelerde anlaşma sonrası İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasının tarım sektörünü olumlu etkileyeceğini belirtti.
İran'ın kavun, karpuz ve fıstıkta, Türkiye'nin de diğer meyve gruplarında daha güçlü olduğunu anlatan Güvendi, "İran pazarını rahat kullanabiliriz. İran'da artan milli gelir tüketimi de artıracaktır, Türkiye bu tüketimden pay almasını bilmeli" dedi.
Çiftçinin en önemli üç girdisini mazot, emek ve gübre olarak sıralayan Güvendi, Türkiye'de noktalarda sıkıntı olduğunu ifade etti. Güvendi, ilerleyen dönemde İran’ın petrol arzının artacağına dikkati çekerek, "Ambargonun kalkmasının en büyük sonuçlarından biri petrol fiyatlarının aşağı doğru gelmesi olacak. Tarımda en önemli maliyetlerinden birisi olan mazot fiyatlarının düşmesi çiftçimize de katkı sağlamış oluyor" ifadelerini kullandı.
“İran'daki yatırımlarımız olumlu etkilenecek”
Türkiye'nin İran'daki en önemli yatırımlarından birisi olan Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketinin (GÜBRETAŞ), nükleer anlaşmanın ardından olumlu etkilenerek faaliyetlerini artırdığını ifade eden Güvendi, "GÜBRETAŞ, Tarım Kredi Kooperatifi'nin en büyük şirketi. Ambargonun kalkması hem kullanım oranlarımızı artıracak hem teknik cihaz teminini kolaylaştıracak" diye konuştu.
İran’la ticaret yapan şirketler piyasaya daha rahat girip çıkabileceğini işaret eden Güvendi, "Finans sisteminin oturması ile İran’dan hem ithalat hem de ihracat yapan firmalar daha aktif hale gelecekler. Bu tarımsal ürünler için de geçerli. Tarımsal ilaç konusunda, tohumluk konusunda aktivitelerimizin artacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
İZMİR/AA