Afrin’de yenilen PKK’nın, Irak’ta Kandil ve Sincar’daki 17 kampta olan üst düzey yöneticiler ile 2 bin teröristi Şemdinli ve Çukurca’ya sızdırma girişimine dair istihbaratla, TSK harekete geçti, Kandil-Sincar-Suriye hattındaki geçişlere karşı Sincar harekâtı öne alındı.
Geride bıraktığımız ekim ayından bu yana terör örgütü PKK’nın Irak- Suriye sınır hattındaki kamplarına yönelik operasyon harekat planlarında sona gelinirken, Türk Silahlı Kuvvetleri 11 Mart’ta örgütün Sincar-Kandil’e geçişinde lojistik olarak kullandığı üslere yönelik operasyonlara hız verildi. Havadan ve karadan sürdürülen operasyonlara, Hakkari/Yüksekova 3’ncü Piyade Tümeni'ne bağlı birlikler ve Şemdinli Hudut Tugayı'ndan destek veriliyor.
Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre, Afrin operasyonu öncesinde, TSK’nın harekete geçmesi ve meskun mahal çatışmalarının başlaması halinde, mayıs ayından Hakkari’nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerine yönelik çok geniş çaplı bir eylem hazırlığı içinde olan örgütün 11 üst düzey yöneticisinin bölgede hazırlık içinde olduğu bilgisi üzerine TSK’nın bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek üzere operasyonu öne aldığı öğrenildi.
TSK’nın Afrin operasyonunu başlatması ile birlikte büyük psikolojik çöküntüye giren terör örgütü PKK’nın Kandil ve çevresindeki 17 kampındaki teröristleri, Türkiye’nin Hakkari ve Şırnak il sınırlarına yakın bölgelere parça parça sızdırmaya çalıştığı ortaya çıktı.
FİZİKİ VE TEKNİK TAKİPLER ARTIRILDI
Bölgedeki güvenlik birimlerinin telsiz kestirmelerinden elde ettiği bilgiler doğrultusunda örgütün uzun zamandır bölgede sessiz kalırken 22 Ocak tarihi itibari ile sınır hattına yakın bölgelerde hareketlilik içinde olduğu gözlemi üzerine bölgedeki fiziki ve teknik takiplerin artırıldığı kaydedildi.
3 AYDA ARTAN SALDIRILAR
1994-95’te Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde bulunan terör örgütü kamplarına yönelik düzenlenen geniş çaplı operasyonlar sonrasında bölgede, yani sınırın yer yer 15 km yer yer 12 km derinliğinde konuşlandırılan ve bugüne değin muhafaza edilen askeri üslere yönelik son 3 aydan bu yana artan saldırılar sonrasında bölgedeki güvenlik önemleri artırılırdı.
SİLAHLAR KANDİL'E VE IRAK KUZEYİNDEKİ KAMPLARA TAŞINDI
Ancak terör örgütünün son gerçekleştirdiği saldırıda kullandığı ağır silahlar örgütün Suriye sahasından önemli ölçüde kritik silahları Irak’ın kuzeyindeki kamplara ve Türkiye sınırına 110 km uzaklıktaki PKK’nın merkez üssü Kandil’e taşıdığı ortaya çıktı.
Örgütün eylemlerinde kullandığı silahların dışında, bölgedeki yerel istihbarat ağından gelen bilgiler de örgütün oldukça ciddi silahları bu sınır hattına yığma hazırlığı içinde olduğunu gösterdi. PKK’nın 1995’den bu yana lojistik geçişlerde kullanmakta zorlandığı Türkiye sınırının yanı başındaki, yani diğer bir ifade ile sınırımızın 20 km derinliğindeki lojistik hat İHA’larla tespit edildikçe vuruluyordu. Ancak örgüt İHA ve savaş uçaklarının kolay hedefi konumuna düştüğü için bu lojistik geçiş hattını fiziki koşulların en zor olduğu sarp dağların ve derin mağaraların yer aldığı sınırımızın daha yakınına yani 7 km derinliğine taşıma başladığı ortaya çıktı. Örgütün bu hamlesi aynı zamanda bölgede uzun yıllardan bu yana bulunan 12 askeri üssümüzün arka cephesi konumunda olduğu için acil önlem alınması gerekiyordu.
Sınırımızın 7 km derinliğinden Kandil-Sincar-Suriye hattına uzanan lojistik geçişleri önlemek üzere TSK, mayıs sonu haziran başında Irak-Suriye sınır hattındaki Sincar bölgesine düzenleyeceği operasyonlar öncesinde örgütün Kandil ile lojistiğini sağlayan kamplara ‘Önleyici Müdahale Konsepti çerçevesinde’ operasyonlar sürdürülüyor. Teröristlerinin hedef alındığı ve ‘girilemez’ dediği yerlere girildiği bu sınır ötesi harekât, ‘Sözde’ bahar atılımı yapacağını, Afrin’in intikamını Şemdinli’de alacağını iddia ettiği bir süreçte gerçekleştiriliyor.
Yatay düzlemde yer yer 12 ila 16 Km derinliğe giren TSK, Kandil ve Sincar bölgesindeki 17 kamptan bölgeye Şemdinli ve Çukurca bölgelerinde eylem yapmak için 22 Ocak’tan bu yana 2 bin 100 teröristi kaydırmak üzere harekete geçtiği belirlendi. İstihbari faaliyetler çerçevesinde örgütün yoğunlaştığı sınırımızın yanı başındaki 2 büyük kamp 9 önemli kritik üst geçiş noktası belirlendi. Bu kamplardan ayrıca ikisi örgütün Türkiye’ye geçişlerde oldukça yoğun kullandığı kamplar durumunda olduğu belirlenmişti. Gelen ilk bilgilere göre, örgütün 11 üst ve orta seviye yöneticisinin bölgede eylem planlaması içinde olduğu ve operasyonlarla birlikte Hakurke bölgesinin gerisine çekildikleri öğrenildi.
PKK’lı teröristlerin yoğunlaştığı Hakurke, Kani Reş kamplarının yanı sıra 9 üst bölgesinde yoğunlaşan operasyonların ne zaman sonlandırılacağına dair güvenlik kaynakları bir tarih vermezken, sınır hattının güvenliğinin sağlanması ve 1995’den buyana bölgede yer alan askeri üstlerin arka cephesinin tamamen temizlenmesinin sağlanıncaya kadar operasyonların devam edeceği ifade ediliyor.
Terör örgütünün adını ilk duyurduğu Şemdinli eylemi 1984’te gerçekleşmişti. 1993 ve 1996’da örgütün Şemdinli kırsal kesimi ile birlikte kent merkezine yönelik eş zamanlı başlattığı iki eylemde TSK’nın bölgede aldığı önemler sayesinde örgüt başarısızlığa uğramış hatta örgüt tarihin en büyük kaybını 1996’da Şemdinli’de yaşamıştı. 2012’de ise Şemdinli’ye bakan bir tepeye örgütü ağır silahları ile geldiği tespit edilmiş ardından HDP’li vekillerin yol kesilme görüntüleri sonrası düzenlenen operasyon ile örgüt bölgeden uzaklaştırılmıştı.