Hamileyken sigara içen anneannelerin torunlarının otistik olmaya yatkın olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, rahimde sigaraya maruz kalmanın bir kadının yumurtalarını etkilediğini, bunun da kız çocukların gelişimine tesir ettiğini belirtiyor. Erkek çocukların ise aynı tehlike altında olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürdürülecek.
Nedeni henüz bilinmeyen otizmle ilgili yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi, sonuçlara göre anneannenin içtiği sigara, kız torunlarının otistikle bağlantılı davranışsal özellikler göstermesine yol açabiliyor. İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları 14 bin 500 çocuğun sağlık ve gelişim açısından detaylı bilgilerini inceledi. Dişi fetusların rahimdeki sigara dumanına maruz kalması durumunda kimyasalların onların gelişmekte olan yumurta hücrelerinde moleküler değişiklikleri tetikleyebileceği ve böylece kendi çocuklarının gelişimini etkileyebileceği öne sürüldü.
Araştırmada 14 bin çocuğun 7 bininin otistik özelliklere sahip olduğu belirlendi. Sonuçlara göre anneannelerin gebelik sırasında içtikleri sigara onların gelecekteki kız torunlarında zayıf sosyal iletişim becerileri ve tekrarlayan davranışlar gibi belirli özelliklerini gösterme ihtimalinin yüzde 67 oranında olduğu tespit edildi. Sonuçları Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmada eğer büyükanne hamileyken sigara içiyorsa kız ya da erkek fark etmez torunlarına Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) teşhisi konulma olasılığı yüzde 53 oranından daha fazla.
Raporu yazan isimlerden Jean Golding çalışmayla ilgili “Otizmin neden bu kadar yaygınlaştığının sebebini merak ettik. Özellikle hamile kadınlar arasında sigara içiminin artışı İkinci Dünya Savaşı öncesindeki zirve noktasına geldi. Daha evvel hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada pasif içiciliğin etkisinin bile aile soyundan geçebileceği tespit edilmişti. Sigara içilmesi kadınların genetik hattından geçen ‘mitokondri’ gibi küçük yapılara zarar verdiğini belirten Golding “Bulgular istatistiki açıdan anlamlı ama nedensellik üzerine sonuçlar çıkarmadan önce daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var” diye konuştu.
Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nde sigara araştırmaları yapan Peter Hajek “Birkaç büyük araştırmada gebelik sırasında sigara içmeyle otizm arasındaki muhtemel bağlantılar incelendi ama hiçbir bağlantı bulunamamıştı. Dolayısıyla bu bulgu eğer gerçekse çok şaşırtıcı” dedi.