Boyu hızlı uzayan çocuklarda kamburluğun görülme sıklığı daha fazla! Ortopedi uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ekici, doğuştan olabilen omurga eğriliklerinin, ergenlik döneminde ilerleyebildiğini veya ilk kez bu dönemde ortaya çıkabildiğini söylüyor.
Kız çocuklarında 12-14, erkeklerde ise 14-16 yaş aralığı, gelişim hızı açısından oldukça önemli bir dönem olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ekici, bu dönemde tanı konulan omurga eğriliklerinin, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebildiğinin de altını çiziyor. Ekici, şunları anlatıyor: “Çocuklarda görülen omurga eğriliği sorunlarından biri de kamburluk yani kifozdur. Kamburluk, kemiklerdeki hastalıklara bağlı olabileceği gibi, duruş bozukluklarına veya bazı kötü alışkanlıklara da bağlı olabilir. Ağır çantaların tek omuza asılarak taşınması, bilgisayar karşısında uzun süre ve hatalı şekilde oturulması, ortopedik olmayan yatakta yatılması da vücut eğriliklerine yol açabilir. Boyu hızlı uzayan çocuklarda kamburluğun görülme sıklığı daha fazladır.”
Çocuklarda görülen omurga eğriliklerinin ilk sırasında skolyoz adı verilen rahatsızlığın olduğunu dile getiren Ekici “Skolyozda, omurganın yana doğru eğrilerek, kendi üzerinde dönmesi sonucu gövde bükülür. Skolyoz, üç boyutlu karmaşık bir deformitedir. Nedeni konusunda birçok teori olsa da, alt yapısı olduğu düşünülmektedir. Ergenlik dönemi ya da hemen öncesinde fark edilir. Kız çocuklarında erkeklere oranla dokuz kat daha sık görülür. Ergenlik dönemindeki kızlar, kadınsı vücut gelişimi başladığında vücutlarını saklama eğilimi gösterirler. Bu sebeple omurga eğrilikleri çoğunlukla aileler tarafından gözden kaçabilir. Skolyoz tanısında genellikle, çocuğun iki omuz arasında seviye farkının olduğu ve sırtından bakıldığında kürek kemiklerinin asimetrik olduğu gözlemlenebilir. Çocuk öne eğildiğinde omurgadaki eğrilik belirgin olarak görülebilir” sözlerini kaydediyor. Ekici, çocuklarda omurga eğriliklerinin erken tanısında, ailenin çok dikkatli olması ve çocuğu iyi gözlemlemesi gerektiğini ifade ediyor.