Ne süzme ne tava yoğurt! Anadolu'nun unutulan lezzeti, bazalt taşında 6 ay mayalanıyor

Ne süzme ne tava yoğurt! Anadolu'nun unutulan lezzeti, bazalt taşında 6 ay mayalanıyor

Ne süzme yoğurt, ne de tava yoğurt! Anadolu'nun unutulan lezzeti. Bazalt taşında tam 6 ay boyunca mayalanıyor! Lezzeti ise şahane...

Develi ilçesine bağlı Çadıryeri köyünde asırlardır üretilen dorak yoğurdu, bazalt taşından oyulmuş özel süzek taşları kullanılarak hazırlanıyor. Bu taşların içerisine konulan süzme yoğurt, taşın doğal yapısı sayesinde içindeki asitli suyunu kaybederek yoğun bir kıvama ulaşıyor. Bu süreç sonunda, 5 kilo yoğurttan sadece 1 kilo dorak yoğurdu elde ediliyor ve bu yoğurt uzun süre saklanabiliyor.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR LEZZET

resim-2024-06-28-151945418.png

Peynir gibi koyu bir kıvama ulaşan dorak yoğurdu, ekmek arasına konularak ya da ekmek üzerine sürülerek tüketiliyor. Çadıryeri köyünde yaşayan Kamil Ayboğan’ın eşi ve aynı zamanda köy muhtarı Fatma Ayboğan, bu lezzeti yaşatan ender üreticilerden biri olarak dikkat çekiyor. Dorak yoğurdu, aynı zamanda köy ekonomisine de katkı sağlıyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE HAZIRLANIYOR

Büyükbaş hayvanların sütünden elde edilen peynirler ise toprak çömleklere basılıp, ağızları kapatıldıktan sonra ters çevrilerek kum içerisinde 5-6 ay mahzenlerde bekletiliyor. Bu yöntemle hazırlanan peynirler, daha sonra tüketicilere sunuluyor.

dorak-yogurdu-nedir.png

ÇADIRYERİ KÖYÜ'NÜN DİĞER YEREL LEZZETLERİ

Çadıryeri köyünde sadece dorak yoğurdu değil, aynı zamanda patatesli kömbe, un helvası Babuko, Hıngal, Gırık, Sir ve ekmek aşı yoğurt kaymağı gibi diğer yerel lezzetler de sofraların vazgeçilmezi olarak yaşatılmaya devam ediyor.

Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre, Develi'nin tanınmış simalarından ve İstanbul’da müteahhitlik yapan Şahin Özdamarlar, 1960 yılında çocukken çelik çomak oynarken gözünden yaralanır. Babaannesi, torununun gözüne dorak yoğurdu bağlar ve ertesi gün göz sağlığına kavuşur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN