Deprem uzun zamandır en yıkıcı hasara sebep olan doğal afet olarak biliniyor. Birçok canın vefat etmesine neden olan depremlerin etkilerinden sakınmak için farklı önlemler de alınmalıdır. İslam alimi İbn-i Sina'nın 'Zelzel' olarak tanımladığı deprem hakkında uzun zaman önce ciddi uyarılar yaptığı öğrenildi. Detaylar haberimizde...
Depremler ülkemize en yıkıcı hasarı bırakan olaylar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Fay hatlarının kırılması sonucu oluşan depremlerde hasarı en aza indirmek için önceden önlem alınması ciddi önem arz ediyor. Teknolojinin gelişimiyle beraber önlem almak daha kolay bir halde olsa da maalesef bu tedbirler yeterli şekilde alınmıyor ve birçok can ve mal kaybına neden oluyor. Tıp alanında yapmış olduğu açıklamalarla tanınan İbn-i Sina'nın yalnızca tıp alanında değil, aynı zamanda doğal afetler ve doğa olaylarıyla ilgili incelemelerde bulunduğu da biliniyor.
İbn-i Sina'nın yapmış olduğu çalışmalar arasında 'Zelzel' olarak tanımladığı depremler de bulunuyor. İbn-i Sina, uzun zaman önce Kur'an-ı Kerim'den esinlenerek tanımladığı Zelzel öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da uyarılar yapmıştır.
İBN-İ SİNA'NIN "ZELZEL" UYARILARI
Uzun zaman öncesinde depremlerin doğanın teorik yapısındaki değişimler sonucunda oluştuğunu belirten İbn-i Sina, mekanların bu doğal afet göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiğini söylemiştir.
Bölgenin yükseklikle bağlantılı olan mekanlara uygun olmadığını belirten İbn-i Sina'nın sözlerini Mimar Sinan da dikkate almış ve bu doğrultuda çalışmalar yapmıştır.
Çapraz döşemeler ve duvar örgülerindeki demirli yaylı sistemler daha dayanıklı olacak şekilde geliştirilmiştir. Bu sistemlerin mekanların sallanmasının önüne geçmediğini fakat yapının yıkılmasını engellediğini belirtmiştir.
İbn-i Sina'nın bu düşünceleri günümüzde de birçok bilim insanı tarafından takip edilmektedir. İbn-i Sina 'Zelzel' yani deprem ardından salgın hastalıkların çoğalması konusuna da dikkat çekmişti.
Salgın hastalıkların önlenmesi için evlerde nane, lavanta ve limon suyundan oluşan karışımların mevcut olması gerektiğinin altını çizdi.
Virüs ve mikroplarla savaşmada bu karışımların işe yaradığını belirten İbn-i Sina, depremin ardından temel ihtiyaçların, temizlik önlemleri alınmasının salgın hastalıkların önüne geçilmesinde faydalı olduğunu belirtti.
Enkaz altından çıkartılan vatandaşlarda en çok görülen sorun olarak da ses ve ışık hassasiyetinin yükseldiği belirtilmiştir.
Şifa kitaplarında bulunan bitkisel karışımları önerdiğinde özellikler doğal afetler ardından sağlığın da korunması gerektiğinin altını çizdi. Bu gibi durumlarda alternatif tıbbın en güçlü gıdaların ise limon ve üzüm ezmesi olduğunu söyledi.
Panik ve şok anlarında rahatlatıcı özelliği bulunan limonun virüslerde üzüm ezmesinin de kan şekerinin dengelenmesinde işe yaradığını belirtti.