Hipoglisemitestinedir? Aşırı karbonhidrat tüketimine bağlı gelişen ani şeker düşmeleri yaşamaya başlayan kişilerin, uzman bir doktora başvurarak açlık şekeri ve tokluk ( İnsülin değeri ve glikoz ) ölçümleri için yapılan kan tahliline denir.
Hipoglisemi özellikle karbonhidrat bakımından zengin gıdalar ile beslendikten bir kaç saat sonra gelişen ellerde titreme, açlık hissi ve şekerli gıdaları yeme isteği başlayan ( kan şekeri düşen ) kişilere konulan tanıdır. Bu rahatsızlık yıllar sonra ( genetikten gelen ) başlayacak olan şeker hastalığının habercisidir.
HİPOGLİSEMİ TESTİ İÇİN HANGİ BÖLÜM, HANGİ DOKTORA BAŞVURULMALIDIR?
Sürekli olarak kan şekerinde düşmeler yaşamaya başlayan kişilerin uzman bir dahiliye doktoruna başvurmaları gerekir. Hastanenin dahiliye bölümünde tahlil vermek için 8 saatlik aç olarak gitmek gerekli olabilir.
Eğer dahiliye bölümünde istenilen sonuç elde edilemez ise, doktorunuz en yakın endokrin bölümü olan hastaneye sevk edecektir. Endokrinoloji bölümünde baş vurduğunuz doktorunuz açlık ve şekeri isteyecek ( 8 saatlik aç olarak ) yani hipoglisemi testi.
HİPOGLİSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipoglisemi ( kan şekeri düşüklüğü ) gündelik hayatımızdaki düzenimizi değiştirmemize neden olabilir. Kişilerde hipoglisemi başladığına dair belirtileri bir kaç madde ile ele alabiliriz.
Sürekli ve ani yaşanan açlık hissi.
Bir anda oluşan baş dönmeleri.
Görmede yaşanan sıkıntılar. (Bulanık görme )
Denge kayıpları.
Güç kaybı, yorgun ve bitkin haller.
Aşırı derecede terlemek.
Ellerde ve ayaklarda titreme.
Dalgınlık, unutkanlık ve kafa karışıklığı.
Yüzdeki soluk renkler.
Başlıca belirtiler bunlardır. Bakıldığında birçok rahatsızlık ile belirtilerin bir birine çok benzemesinden dolayı tespiti zor olan bir tanıdır.
HİPOGLİSEMİ TANISI KONULAN HASTALAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Karbonhidrat içeriği yüksek pirinç, makarna, patates, simit, beyaz ekmek, çikolata ve pizza benzeri yiyecekler öğünlerden çıkarılmalı.
Evde yapılmış ya da hazır alınan meyve suları, asitli içecekler ve şekerli çaylar.
Kan şekerini hızla yükseltip ardından hızla düşüren bal, pekmez, tatlı kurabiye ve yaş pastalardan kesinlikle kaçınmaya özen gösterilmeli.
Öğünlerde protein içeren besinleri tercih etmeliyiz.
Ekmek tercihimiz tam buğday olmalı.
Öğünlerimiz 4 saat de bir ve 1.5 saat sonra mutlaka ara öğün yapılmalı.
Sebze yemekleri ve salatalar mutlaka beslenmemizde yer almalı.
HİPOGLİSEMİ HASTALARINA SAĞLIKLI BİR YAŞAM SÜRMELERİ İÇİN TAVSİYELER
Her yapılan öğünün ardından doktorunuzun yazdığı ilacı unutmadan kullanmanız gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapılmalı, haftada en az 3 gün 45 dakika tempolu yürüyüş, bisiklet ya da pilates yapılabilir. Aç karnına egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Düzenli uyku ve günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Günlük en az 2 litre su içilmelidir.