Bu yazımızda cilt kuruluğu nedir? nasıl oluşur? – tanı ve tedavi yöntemleri hakkında konuşacağız. Cilt kuruluğu cildin kendi ürettiği nem miktarının kalitesinin yahut miktarının azalmasına denmektedir. Cildin gerginliğinin artması, cildin kaşınması, pul dökmesi şeklinde ortaya çıkar.
Her yaştan insanda görülmekle beraber yaşlı bireylerde daha fazla görülmektedir. Cilt kuruluğuna sebep olan birçok etken mevcuttur. Çevresel faktörlere bağlı olmakla beraber tıbbi durumlardan dolayı yahut yaşa bağlı olarak da görülebilir.
Çevresel faktörlere örnek vermek gerekirse;
Odun sobaları, kaloriferler, şömineler yahut yerden ısıtma cihazları havadaki nemin azalmasına sebebiyet vermektedir. Nem eksikliğine bağlı olarak cilt kuruluğu görülebilir.
Cilt kuruluğunun en çok görüldüğü mevsim kış mevsimidir. Çünkü kışın havadaki nem ve sıcaklık değerleri düşmektedir. Bu hava değişimine bağlı olarak ciltte kuruma görülebilir.
Günlük hayatta sık kullanılan şampuanlar yahut sabunlar da ciltteki nemin ve yağın azalmasına sebebiyet vermektedir.
Uzun süre sıcak suyla banyo yapmakta cildin kurumasına etki eden bir başka faktördür.
Sedef hastalığı, atopik dermatit gibi birçok cilt rahatsızlığı da kuru cilt problemiyle karşı karşıya kalınmasına sebep olabilir.
Aynı şekilde bilinçsiz kullanılan birçok ilaçta yan etkisi olarak cilt kuruluğuna sebep olabilir.
Klor seviyesi yüksek olan havuzlarda yüzmek de cildi kurutan çevresel faktörlerdendir.
CİLT KURULUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genellikle geçici bir süreliğine görülen cilt kuruluğu problemi bazı kişilerde ömür boyu süren kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Cilt kuruluğu kendini bazı belirtiler ile göstermektedir. Bu belirtilerden başlıca olanları;
Cildin pütür pütür bir görünüme sahip olması,
Banyo, yüzme, duş gibi su ile temas edilen durumlardan sonra ciltte gerginliğin hakim olması,
Cildin soyulma yahut pullanma ile karşı karşıya kalması,
Ciltte görülen kızarıklıklar, döküntüler,
Cildi kaşıma ihtiyacı hissedilmesi, kaşıdıktan sonra renk değişimine uğraması cilt kuruluğunun habercisidir.
CİLT KURULUĞU HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİ OLABİLİR?
D, C, A gibi vitaminlerin eksikliğinden dolayı görülebileceği gibi bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Cilt kuruluğu böbrek hastalıklarının, hipotiroidinin, şeker hastalığının, kontakt dermatit hastalığının yahut sedef hastalığının belirtilerinden biri olabilir. Bu nedenle gereken önlemler alınmasına rağmen devam ediyorsa derhal uzman bir doktora danışılmalıdır.
CİLT KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Kuru cilt problemiyle karşı karşıya kalmamak için bazı tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerin başında gün içinde içilen su miktarının arttırılması gelmektedir. Normal bir birey gün içinde ortalama 2,5-3 litre su içmelidir. Su içmek cilt kuruluğunu önlemeye yardımcı olmakla beraber daha güzel bir cilde sahip olunmasına da etki etmektedir.
Cilt tipine uygun nemlendirici kullanımı da çok önemlidir. Cilt kuruluğunun en sık rastlandığı yerler eller, dirsekler, dudaklar ve göz kapaklarıdır. Özellikle kış aylarında cildin nem seviyesi düştüğünden dolayı bu bölgelerde nemlendirici kullanımı arttırılmalıdır. Ciltte var olan nem seviyesinin kaybolmaması için havuz, banyo gibi suya maruz kalınan alanlarda sınırlandırmalar yapılabilir.
Aynı zamanda soğuk havalarda cildin soğuk ile teması azaltılabilir. Bunun için bu havalarda atkı, şapka kullanımına dikkat edilebilir. Cildin kurumasına sebebiyet veren şampuanlar, duş jelleri ve sabunlar terk edilip bunlar yerine nemlendirici özelliği fazla olan sabunlar ve şampuanlar tercih edilebilir.