Birçok hastalığın başlıca sorumlusu meğer bu mineralin eksikliğiymiş! Sanılandan daha önemli

Birçok hastalığın başlıca sorumlusu meğer bu mineralin eksikliğiymiş! Sanılandan daha önemli

İnsan vücudunun en önemli yapı taşlarından biri olan demir, tüm dünyada beslenmeye bağlı en sık ve en yaygın eksiklik olarak görülüyor. Peki, demir eksikliği hangi hastalıklara yol açar? İşte, vücutta demir eksikliğinin zararları...

Demir, dünya yüzeyinde yaygın olarak bulunan ve vücudumuz için elzem olan elementlerden biri. Vücudumuzda hemoglobin yapımından bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına kadar pek çok işlevi var. Demirin eksikliği ise bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

DEMİR SAĞLIĞIMIZ İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ?

Haberturk'te yer alan habere göre, demir, insan vücudunda çok çeşitli roller oynayan temel bir besin maddesi. Belki de en ünlüsü, kanda oksijen taşıyan hemoglobinin önemli bir bileşeni. Ayrıca DNA sentezi ve enerji üretimi de dahil olmak üzere bir dizi metabolik süreç için de önemli.

Düşük demir depolarının neden olduğu yaygın bir durum demir eksikliği anemisidir, ancak yetersiz demir bir dizi başka sağlık durumuyla da ilişkili.

DEMİR EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

* Huzursuz bacak sendromu

* Fiziksel kabiliyette azalma

* Bozulmuş beyin fonksiyonu

* Kalp yetmezliği

* Artan ölüm riski

Uzmanlar, demir eksikliğinin küresel hastalık tehlikesine katkıda bulunan başlıca etkenlerden biri olduğunu düşünüyor.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELER?

Demir eksikliğini erken aşamada fark etmek zor. Vücut bir süre boyunca demir eksikliğini kompanse ederek kansızlık belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktirebilir. Ancak bu aşamada da bazı erken belirtiler görülür. Bu erken belirtilerden bazıları şöyle:

* Kırılgan saç ve tırnaklar

* Ciltte kuruluk

* Ağız köşelerinde çatlaklar

* Dilde yanma

* Ağız mukozasında (ağzın iç yapılarını kaplayan nemli ve yumuşak bir doku) hassasiyet

DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

Demir eksikliğinin oluşumunu engellemek, beslenme alışkanlıklarında yapılabilecek bir takım değişikliklerle mümkün. Bunun için;

* Demir bakımından zengin yiyecekler yemek

* Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)

* Demir emilimini azaltan yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmak demir eksikliğini önlemeye yardımcı olacaktır.

DEMİR EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Eksiklik demirin gıda ile alımının çok düşük olmasına dayanıyorsa, etkilenen kişinin diyeti yeterli miktarda demir alacak şekilde ayarlanır. Kişinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir.

Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir. Fakat demir ilaçlarının doktor kontrolü dışında kullanımı tehlikelidir. Fazla demir vücuttan atılmadığı için özellikle pankreas, karaciğer, kalp gibi organlarda ve gözlerde birikerek hasara neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN