Çin'de bulunan 9. yüzyıla ait Göktürk harfli ağaç çubuğundaki Türkçe metin, "Yiyeceği israf etme ki aç kalmayasın" mesajını veriyor.
Çin'de 9. yüzyıla tarihlenen Türkçe bir metnin yazılı olduğu ağaç çubuğu bulundu. Prof. Dr. Erhan Aydın, Köktürk harfleriyle yazılmış bu metnin, "Yiyeceği israf etme ki aç kalmayasın" şeklinde bir mesaj taşıdığını belirtti.
Taklamakan Çölü'nün güneyindeki Hoten'de pek çok Türk runik harfli metin keşfedilmiştir. Bu metinler arasında büyük bir eser olan Irk Bitig'in yanı sıra çeşitli yazma parçaları da bulunmuştur. Ancak, Çin sınırları içinde kağıt dışındaki taş, kaya ve benzeri nesneler üzerine yazılmış metinler de dikkat çekmektedir. Prof. Dr. Erhan Aydın, Hoten'de bulunan Köktürk harfli ağaç çubuğundaki metni inceledi ve şu şekilde okudu: "Aş(ın) kıymetini bil! (anla!). Bu yüzden tok az imiş."
Prof. Aydın, bu çubuğun 2007'de Pekin Milli Kütüphanesi tarafından satın alındığını ve BX 3-95 envanter numarası ile muhafaza edildiğini söyledi. Çubukta 16 işaret bulunuyor ve bunlardan en sondaki iki üst üste konmuş nokta, Eski Türkçe yazıtlarda kelime ayırıcı veya cümle sonu işareti olarak kullanıldığından, yazım geleneğinin devam ettiğini gösteriyor.
Metin, "Yiyeceği israf etme ki aç kalmayasın!" benzeri özlü bir ifadeyi içeriyor. Ağaç parçasında bir tarih belirtilmemekle birlikte, metnin dokuzuncu yüzyıla ait olması muhtemel. Prof. Aydın, metni 2013'te Pekin Milli Kütüphanesi'nde sergide gördüğünü ve 10 yıldır okunması üzerinde çalıştığını belirtti.