Kadınların el emeği göz nuru yaptıkları o işlemeler büyük ilgi görüyor. 700 yıllık geleneği sürdüren kadınlar hakiki çiçeklerden 3 boyutlu motifler ortaya çıkarıyor. Bir yandan kültürel miras korunurken bir yandan da geleneksel el sanatlarını yaşatmaya çalışıyorlar.
Tokat yazmalarını yeniden hayata döndürmek isteyen Tokat Belediyesi, Gülbahar Hatun Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi’nde verilen eğitimle son derece özel ve tarihi dokulara sahip el yazmalarını üretiyor. 700 yıllık bir mira olarak bilinen Tokat yazmaları, kadınların elinde ilmek ilmek işlem görürken 3 boyutlu iğne oyasıyla farklı bir boyut kazanıyor.
3 BOYUTLU İĞNE OYALARI İLE SÜSLENİYOR
Gülbahar Hatun Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen iğne oyası kursu, Tokatlı kadınlara bu özel sanatı öğretiyor ve yazmalarını geleneksel motiflerle süslemelerini sağlıyor. Kurs sayesinde 700 yıllık Tokat yazmaları 3 boyutlu iğne oyaları ile süsleniyor. Özellikle hakiki çiçek motifleri Tokatlı kadınların ellerinde ilmik ilmik işlenerek yazmaların kenarına takılıyor.
HAKİKİ ÇİÇEKLERDEN YAPILIYOR
Kurs hakkında bilgi veren Gülhahar Hatun Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi iğne oyası öğreticisi Beyhan Barutçu, “İğne oyasından geleneksel iğne oyaları yapıyoruz. Öğrencilerimizle çiçeklerden aldığımız modelleri iğne oyasına işliyoruz. Runner, tepsi ve masa örtüsü gibi aklınıza gelecek her şeyi yapıyoruz. Genellikle hakiki çiçeklerden aldığımız modelleri yapıyoruz. Geleneği sürdürmek istiyoruz. Tarihimizi yaşatmak istiyoruz. İğne oyası her yerde yapılıyor ama Tokat’ın iğne oyaları çok farklıdır. 3 boyutlu motifler çıkartıyoruz. Bizim iğne oyalarının gözenekleri de çok sıkıdır. Hatta milli eğitim müdürümüz bile nasıl sertleştirdiniz diye sordu. Biz sertleştirmek için herhangi bir kimyasal uygulamıyoruz. Kendimiz örerken sıkı örüyoruz. İğnenin sıkı olmasından dolayı örgülerimiz de sıkı oluyor. Böylece de modeller daha güzel düşüyor. Böylece de hakikisi gibi duruyor. Diğer iğne oyalarının gözenekleri iri olduğu için yumuşama yapıyor ve kendini bırakıyor” dedi.