Haberimizden merak ettiğiniz MTV zammı oranları ve hangi araç ne kadar MTV zammı ödeyecek sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz. Ülkemizde milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren MTV zammı yüzde 25'e çekildi. Bu oranla birlikte vatandaşlarda en çok yeni MTV zammı oranlarını merak ediyor. Yapılan son dakika değişikliği ile birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yıldan itibaren yapılacak olan zam oranı yüzde 40’tan yüzde 25’e çekildi. İşte tüm ayrıntılarıyla Hangi araç sahibi ne kadar MTV ödeyecek? İşte zam oranları hakkında detaylar...
Haberimizden merak ettiğiniz MTV zam oranları ve detaylarına ulaşabilir hangi araç ne kadar MTV zammı ödeyecek sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz. Zam oranı komisyonda yüzde 40'tan yüzde 25'e çekildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri verilen önergeyle getirilen yeni sistemi, "Önergeyle 1300 cc ve altı arabalar için yüzde 15 MTV artışı getiriyoruz. 1300 cc üstü içinse yüzde 15 artı 10 puanlık artış öngörüyoruz" dedi. Binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yılda yüzde 40 artış yapılacağı belirtilmişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba tasarı" üzerinde verilen önergenin kabul edilmesiyle MTV zam oranı yüzde 25'e çekildi. Siz de haberimizden hangi araç ne kadar MTV ödeyecek? 2017 MTV hesaplama ve borç sorgulama gibi işlemlerinizi yapabilirsiniz.
MTV ZAMMI YÜZDE 25'E ÇEKİLDİ
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının görüşmeleri devam ederken verilen bir önerge ile MTV'deki artış oranı düşürüldü. Tasarı, yeni yıldan itibaren tüm araçların MTV oranlarında yüzde 40'lık bir artış öngörüyordu. Ancak tasarıya gelen itirazlar, oranının düşürüleceği beklentisini de beraberinde getirmişti. Verilen önerge ile MTV artışı 1300 cc altındaki araçlarda yüzde 15, daha yüksek motor hacimli araçlarda ise yüzde 25 olarak uygulanacak. Tasarıdan önce motor hacmi 1300 cc ve altındaki 1-3 yaş araçlardan 646 TL, 1300 cc-1600 cc arası araçlardan 1035 TL, 1601 cc-1800 cc arası araçlardan 1827 TL, 1801-2000 cc arası araçlardan da 2878 TL yıllık MTV alınıyordu. Yüzde 40 oranının yüzde 15 ve 25 olarak güncellendiği yeni torba yasaya göre ise 1300 cc ve altındaki 1-3 yaş araçların vergisi 743 liraya, 1300 cc-1600 cc arası 1293.75 liraya, 1601 cc-1800 cc arası 2283.75 liraya, 1801-2000 cc arası 3 bin 597 liraya çıkacak.
MOTOR HACMİ AYRINTISI
İlk açıklamalara göre vergilendirmede esas olarak alınacak kıstasın motor hacmi olduğu belirtildi. Vergi miktarı 1300 CC ve altı için yüzde 15 seviyesi belirlenirken, üzeri için yüzde 25 olarak belirtildi.
1300 CC VE ALTI ARAÇLAR
Eski vergi: 646 TL
2018'deki vergi tutarı: 742 TL
(Ödenecek vergi tutarları 1-3 yaş arası araçları kapsıyor)
1301-1600 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 1035 TL
Yeni vergi: 1293 TL
1601-1800 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 1827 TL
Yeni vergi: 2283 TL
1801-2000 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 2878 TL
Yeni vergi: 3597 TL
2001-2500 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 4317 TL
Yeni vergi: 5396 TL
2501-3000 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 6019 TL
Yeni vergi: 7523 TL
3001-3500 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 9166 TL
Yeni vergi: 11457 TL
3501-4000 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 14411 TL
Yeni vergi: 18013 TL
4000 CC VE ÜSTÜ ARAÇLAR
Eski vergi: 23586 TL
Yeni vergi: 29482 TL
2018'DE SİSTEM DEĞİŞECEK
Yeni yıldan itibaren MTV'de sistem değişecek. Şu andaki sistemde aracın motor hacmi belirleyici olurken, yeni yıldan itibaren aracın vergisiz satış fiyatı da MTV'de belirleyici olacak. Bu sistem 1 Ocak 2018'den itibaren alınan araçlarda geçerli.
GELİR VERGİSİ DÜZENLEMESİNDEN VAZGEÇİLDİ?
Gelir Vergisi Kanunu'nun üçüncü dilimindeki ücretler için yapılacak vergi kesintisi oranının yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulanmasına" ilişkin madde, Ak Parti'nin verdiği önergeyle, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen "torba tasarı"dan çıkarıldı. Üçüncü dilimdeki vergi kesintisi oranı, mevcut durumdaki gibi yüzde 27 olarak uygulanmaya devam edilecek. Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki oranın yüzde 27’den yüzde 30’a çıkartılması, ücretlilerin büyük kısmını etkileyecek, işverenle net ücret üzerinden anlaşmayanların ücreti azalacaktı. Eğer tasarı yasalaşsaydı aylık brüt 2 bin 875 TL ve üzerinde ücret alanlar, gelecek yıl 39 ile 2 bin 500 TL arasında ilave vergi ödeyeceklerdi. Bu arada torba tasarının görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Ağbal, 2018 Bütçesinin 16 Ekim Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunulacağını belirterek 24 Ekim'de de Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştireceklerini söyledi.
MTV BORÇ SORGULAMA
Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme linki tıklandığında (MTV Sorgulama ve Ödeme tıklandığında) karşımıza aşağıda gösterildiği gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda hazır ettiğimiz Aracınızın Plaka No Bilgisi , TC kimlik No Bilgisi, Araç Tescil Tarihi Bilgisi bölümlerini dolduruyoruz. (Ruhsat tescil ile ilgili başka işlem yaptırmadıysanız; Araç tescil tarihi için noterden alış gününüzü veya birkaç gün yakınını girdiğinizde kabul etmektedir.) Karşımıza aşağıdaki gibi fakat size ait bilgilerin dolu olduğu bir ekran gelecektir. Bu ekranda aşağıda gösterildiği gibi "CEZA BİLGİLERİ" tıklanır. "CEZA BİLGİLERİ" tıklandığında karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelir.
MTV BORÇ SORGULAMA VE HESAPLAMA...
( Tabi herhangi bir trafik cezamız yok ise) Trafik cezaları açısından araç borç sorgulama işlemi aracımızın plakasına kayıtlı herhangi bir trafik cezası olup olmadığını görerek yapılmış olur. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) araç borç sorgulama için "MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ" tıklanır. " MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ" tıklandığında karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelir. (Tabi bütün MTV taksitlerimiz ödenmiş ise) Araç Borç Sorgulama işlemleri ( Ceza - MTV-Motorlu Taşıtlar Vergisi) haricinde "TAHSİLATLAR" tıklanarak ödemesi yapılmış bulunan ceza ve vergilere ait bilgilerinizi takip etmeniz mümkündür. " BEYANLI TRAFİK CEZASI ÖDEME" tıklanarak kredi kartı ile ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
İNTERNETTEN ARAÇ BORÇ ÖDEME VE BANKALAR
Axess - Fish, Wings, Citi Axess, Wings Business ve Axess Business kredi kartları
Bonus - Tüm Garanti VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS
PARAF - Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
Maximum - Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
Worldcard - Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard, TEB, Anadolubank ve Albaraka Worldcard
Advantage - Tüm HSBC VISA ve MasterCard
Cardfinans - Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard
Asyacard - Tüm BANK ASYA VISA ve MasterCard
Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard
Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard
Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard
MTV HESAPLAMA
Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama yönteminde araç yaşı, motor hacmi ve ve araç cinsi gibi faktörlerin belirleyici olduğuna daha önce dikkat çekmiştik. Ödemeniz gereken MTV tutarını kendiniz hesaplayabileceğiniz gibi, yine GİB’in web sitesi üzerinden MTV hesaplama 2017 aracı ile de hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Araç vergisi hesaplama aracını kullanırken aracınızın model yılı, araç tipi, aracın yaşı ve motor silindir hacmi değerlerinin girişini yaparak hem yıllık toplam tutarı, hem de yılın ilk 6 ayı ve ikinci altı ayı için ödeyeceğiniz dönemsel tutarı net olarak hesaplayabilirsiniz. Ancak MTV hesaplaması işlemini yaparken araç bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmalısınız.
Aksi takdirde yanlış araç bilgileri ile yapılan bir hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutarla, ödeme işlemi sırasında karşınıza çıkacak olan tutar arasında büyük farklar görebilirsiniz. Aracınızla ilgili en net bilgiler araç ruhsatınız da yer aldığı için, hesaplama sırasında da aracın ruhsatını mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.
Türkiye’de 2017 itibari ile trafiğe kaydı yapılmış araç sayısının 20 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu tablo ise Türkiye’deki her dört kişinin birinde motorlu taşıt olduğunu gösteriyor. Ancak MTV ödemelerinde araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun haberdar olmadığı önemli bir ayrıntı söz konusu. 2005 yılında yürürlüğe giren yeni bir uygulama ile araç sahiplerine MTV ödemelerinde daha alt tutar üzerinden ödeme imkanı getirildi. Buna göre MTV tutarı, aracının kasko değer listesi üzerinde bulunan değerinin %5’inden fazla olan kişiler bir alt kademeden değerlendirilerek daha az bir bedelle aracının motorlu taşıtlar vergisini ödeyebiliyor. Hatta bu uygulama geriye dönük ödemeleri de kapsıyor. 2005 yılının ardından sözünü ettiğimiz hesaplama yöntemini kullanarak, fazladan MTV ödemesi yaptığınızı düşünüyorsanız, gerekli belgeleri hazırlayıp, başvurunuzu gerçekleştirerek yaptığınız fazla ödemelerin iadesini alabilirsiniz. Siz de araç vergisi için fazladan ödeme yaptığınızı düşünüyorsanız hemen kasko değer listesi ile MTV hesaplama yöntemini kullanın, olası fazla ödemelerinizin iadesini alın. Bu yöntem geçmiş 10 yılı da kapsaması nedeniyle, yanlış hesaplama sonucunda hatırı sayılır tutarlarda fazla ödeme yapan araç sahiplerine, önemli bir fırsat sunuyor.
Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemlerindeki en önemli kıstaslar aracın cinsi, motor hacmi ve yaşıdır. Bu nedenle araçlar için sabit bir fiyat vermek mümkün değildir. Ancak aracınızın bilgilerini kullanarak aşağıda sunduğumuz MTV hesaplama 2017 listesindeki bilgilerle beraber, tam rakama ulaşabilirsiniz. Bilindiği gibi MTV ödemesi yılın iki döneminde yapılmaktadır. İlk ödemelerin gerçekleştiği Ocak ayının ardından ikinci ödeme süresi ise Temmuz ayında başlamaktadır. MTV sorgulama ile siz de kolayca 2017’de ödemeniz gereken MTV tutarının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. MTV ödemelerinde engelli vatandaşlarımız içinse birtakım muafiyetler söz konusudur. Aracını engelli vatandaşlara sunulan ÖTV indirimi ile alan, bunu aracına işleten ve %90’ın üzerinde engelli olan araç sahipleri MTV ödemelerinden muaf tutulmaktadırlar. Engel oranı %90’ın altında olan araç sahipleri ise araçlarında kendilerine özel kullanma düzeneğinin belgesi, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden doktor raporu ve gerekli diğer belgeleri hazırlayarak bulundukları şehirdeki Nakil Vasıtaları Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilir ve böylelikle MTV ödemelerinden muaf olabilirler. Konu ile ilgili daha detaylı bilgilere GİB çağrı merkezi aracılığıyla ulaşılabilir.
ödeyecek sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz. Ülkemizde milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren MTV zammı yüzde 25'e çekildi. Bu oranla birlikte vatandaşlarda en çok yeni MTV zammı oranlarını merak ediyor. Yapılan son dakika değişikliği ile birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yıldan itibaren yapılacak olan zam oranı yüzde 40’tan yüzde 25’e çekildi.