Almanya ve Avusturya Türkiye’ye karşı uygulamak istediği sert yaptırım politikasında yalnız kaldı. Bunun en önemli nedeni AB’nin Türkiye ile yaptığı ihracat ve ithalat hacmi. Ankara'ya destek mesajı veren AB üyesi ülkelerin Türkiye ile ticaret hacmi birlik ortalamasının üzerinde.
MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT
Türkiye’ye karşı sert ekonomik yaptırımlar, hatta AB müzakerelerinin bitirilmesini talep eden Almanya ve Avusturya AB içinde yalnız kaldı. Türkiye karşıtı yayınları ile bilenin Frankfurter Allgemeine Zeitung’ta yer alan habere göre bunun en önemli nedeni AB’nin Türkiye ile yaptığı ihracat ve ithalat hacmi. Türkiye ABD, Çin, İsviçre ve Rusya’dan sonra AB’nin en önemli ticaret ortağı. 2016 rakamlarına göre AB’den Türkiye’ye yapılan ihracat 145 milyar Euro. Bu AB’nin yaptığı ihracatın yüzde 4.2’sine denk düşüyor. Türkiye’nin AB’ye yaptığı ihracat iste 134 milyar Euro.
İlişkilerin siyasi yönü bir yana, Türkiye AB için ticari olarak Japonya ve Hindistan gibi dünya ekonomik devlerinden daha önemli bir ülke. Almanya ve Avusturya’nın biraz da iç siyasete yönelik sürdürdüğü Türkiye karşıtlığının diğer AB ülkelerinde karşılığı yok. İngiltere, İrlanda ve Macaristan bunu açıkça dile getirdiler. Polonya, İspanya, Fransa, Estonya AB müzakerlerin tamamem koparılmasına karşı oldukların açıkladı.
MERKEL FARKINA VARMAYA BAŞLADI
Türkiye karşıtlığında iç politik hesapların ve yanlış stratejilerin esiri olmak istemeyen ülkelerin arasında Yunanistan da bulunuyor. Öte yandan İspanya ve İtalya’nın Türkiye’ye Avrupa Yatırım Bankası aracalığı ile yapılacak yatırımların kısıtlanmasına karşı tavır aldıkları da kulislerde dolaşan bilgiler arasında. Angela Merkel de AB’deki bu eğilimin farkına varmış olacak ki, Türkiye ile ilişkileri konusunda yumuşak bir üslup kullanmaya başladı.
AB Türkiye ilişkileri Türkiye açısında da büyük önem taşıyor. Türkiye ticaretinin yüzde 40’ını AB ülkeleri ile yapıyor. Türkiye’deki yatırımların yüzde 40’ı ve turistlerin yüzde 30’u Avrupa’dan geliyor. Terör, darbe teşebbüsü ve olağan üstü hal, ekonomik ilişikleri fazla etkilemiş gözükmüyor. Türkiye’nin AB’den yaptığı ithalatta 2016 yılında hafit düşüş yaşanmış olmakla birlikte, liranın da değerinin düşmesiyle ihracatı yüzde 8 oranında arttı.
TÜRKİYE'YE DESTEK OLAN ÜLKELERİN TİCARET HACMİ AB ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Doğrudan yatırımlarda 2016 yılında yaşanan görece düşüş 2017 yılında yine yükselişe geçti. 2016 yılında yüzde 45 azalma yaşayan doğrudan yatırımlar, 2017’nin ilk yarısında yüzde 30 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde AB ile olan ticaret hacmi de yüzde 6 artarak 80 milyar Euro’ya çıktı. İlginç olan ise bu dönemde Türkiye’de yatırımlarını arttıran ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Danimarka ve İngiltere’nin bulunması.
Artan rakamlar Türkiye’ye yaptırım uygulama talebinin ekonomi gerçeklerle bağdaşmadığını gösteriyor. Macaristan, İspanya, Yunanistan ve Polonya’nın Türkiye ile yaptığı ticaret, AB ortalamasının üzerinde seyretti. Aynı trend doğrudan yatırımlarda da kendini gösteriyor. Fransa ve İspanya’nın gerçekleştirdiği doğrudan yatırımlar AB ortalamasının üzerinde. Türkiye karşıtlığı ile bilinen Hollanda’nın yaptığı doğrudan yatırımların artması da dikkat cekici. Önceki yıllara göre daha az yatırım yapan ülkeler ise Almanya, Avusturya ve İngiltere.