Konya ve Karaman’ın serin yaylalarında yaz mevsimini geçiren ve hayvanlarını otlatan yörükler, soğuk kış mevsimini Mersin ve Antalya’da geçirmek üzere göç yolculuğuna devam ediyor. Sarıkeçili Yörükleri, sayıları her ne kadar azalsa da, atalarının belirlediği güzergahları takip ederek zamanla direniyor ve geleneklerini sürdürmeye çalışıyor.
Yörük aileler, konargöçer yaşamı sürdürüyor ve yılda iki kez göç ediyor. Konya ve çevresine yerleşen 18 Sarıkeçili yörük ailesi, yaklaşık 20 bin keçiden oluşan sürüleri ile birlikte sıcak bölgelere gidiyor.
ZORLU GÖÇ 40 GÜN SÜRÜYOR
Yörüklerin bu zorlu göç yolculuğu, çadırlarını toplayarak deve ve traktörlere yüklemeleri ve zorlu arazi koşulları ve vahşi hayvan saldırılarından korunmak için atalarının belirlediği güzergahları takip etmeleriyle yaklaşık 40 gün sürüyor.
DEVE VE EŞEKLERİ KULLANIYORLAR
Her yörük ailesi, geçimlerini hayvancılık yaparak sağlıyor ve bin kadar keçi besliyor. Deve ve eşekleri de binek olarak kullanıyorlar. Eğitim ve sağlık gibi nedenlerle yerleşik hayata geçen aileler olsa da, bütün zorluklara rağmen konargöçer hayata sıkı sıkı sarılan çok sayıda aile bulunuyor.
Yörük kültürünün son temsilcileri olan bu aileler, Akdeniz ve İç Anadolu arasında mekik dokuyarak yaşamlarını sürdürme mücadelesi veriyor.