Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy'u kabul ederek, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında beceri örgüsü temelli müfredata geçişin ardından dört yıl sonraki YKS için yapılacak ortak çalışmaları görüştü.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yeni eğitim müfredatına uygun Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlıkları için önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu görüşme "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında hayata geçirilen “beceri örgüsü” temelli yeni müfredatın YKS süreciyle uyumunu sağlamak amacıyla planlanan ortak çalışmaları ele aldı.
YENİ MÜFREDATA UYUMLU YKS HAZIRLIKLARI
Toplantıda, lise 9. sınıflarda bu yıldan itibaren uygulanmaya başlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin detayları ve bu müfredatla yetişen öğrencilerin dört yıl sonra gireceği YKS'nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumlarının yeni içerik ve beceri odaklı yapıya uygun şekilde hazırlanması değerlendirildi. Bakanlık, müfredatın yenilenmesinin ardından sınav sisteminin de aynı doğrultuda güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
ALAN UZMANLARIYLA YAPILAN ÇALIŞTAYLAR VE DEĞERLENDİRMELER
Görüşme sırasında, MEB ve ÖSYM işbirliğinde düzenlenen ve eğitim uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayların sonuçları masaya yatırıldı. Bu çalıştaylarda, yeni müfredatın sınav sorularına nasıl entegre edileceği, öğrenci becerilerini ölçen soruların nitelikleri ve sınav formatına ilişkin detaylı raporlar ele alındı. Bakan Tekin ve ÖSYM Başkanı Ersoy, bu raporları inceleyerek planlanan diğer çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundu.
GEÇİŞ SÜRECİNDEKİ ÖĞRENCİLER İÇİN DEĞİŞİKLİK YOK
Toplantıda, şu anda 10., 11. ve 12. sınıflarda eğitim gören öğrencilerin, mevcut müfredatla YKS'ye hazırlanacakları ve bu öğrencilere yönelik herhangi bir sınav değişikliğinin olmayacağı belirtildi. Bu açıklama, özellikle lise son sınıf öğrencilerinin ve ailelerinin sınav sisteminde ani değişikliklerden etkilenmemesi açısından önemli bir güvence sundu.
2025’TEKİ ÖZEL SINAVLAR VE YENİ DEĞERLENDİRMELER
Görüşmede ayrıca, 2025 yılında yapılması planlanan Milli Eğitim Akademisi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kapsam ve içeriği de değerlendirildi. Yeni sınavların öğretmen adaylarının yetkinliklerini ölçmede daha etkili bir yöntem olarak tasarlandığı belirtildi.