TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bir işçinin aylık asgari geçim tutarını 'Üzerimize kalıyor' diyerek hesaplamak istemediği ve işverenlerin de işçinin aleyhine olan bu çıkışa destek verdiği iddia edildi.
Kurdaki artış ve TL'deki değer kaybıyla birlikte vatandaş asgari ücret zammını merak ediyor. Asgari ücret tartışmaları devam ederken TÜRK-İŞ, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama tutarının belirlenmesini istiyor. TÜRK-İŞ, bu talebini anayasa ve yasalara dayandırıyor. TÜİK ise 'üzerimize kalıyor' diyerek hesaplamak istemediğini ve işverenlerin de işçi aleyhine olması gerekçesiyle desteklediği iddia edildi.
TÜRK-İŞ, anayasanın öngördüğü 'çalışanların geçim şartlarının' TÜİK’in yapacağı hesap ile ortaya çıkmasını istiyor. TÜİK de bekâr bir işçinin aylık asgari geçim tutarını 'ağır, orta, hafif' işlerde çalışanlar için ayrı ayrı hesaplayarak genellikle komisyonun 3. toplantısında heyete sunuyor.
GEÇEN YIL HESAPLAMIŞTI
Geçen yılki görüşmelerde TÜİK, bekâr bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için de 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplamıştı. Asgari ücret de 2020 için net 2 bin 825 TL olarak belirlenmişti.
'TÜİK RAKAMI GİBİ ALGILANIYOR'
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; bu yılki ilk toplantıda da yine TÜRK-İŞ, bu hesabın yapılmasını istedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önceki gün TÜRK-İŞ’te yaptığı toplantısında TÜİK, bu hesaplamayı yapmak istemediğini bildirdi. TÜİK temsilcisi, belirlenen rakamın kamuoyunda sanki 'TÜİK’in rakamı' gibi algılandığını, böyle bir hesaplama yapmak istemediklerini, zaten hesaplamaya temel oluşturan kalıpları da Hacettepe Üniversitesi’nden aldıklarını belirtti.