Tağşiş ürünlerde çıkan at ve eşek eti sorunu Meclis gündeminde

Tağşiş ürünlerde çıkan at ve eşek eti sorunu Meclis gündeminde

İstanbul Milletvekili Hasan Karal, taklit ve tağşiş listesinde sıklıkla yer alan at ve eşek eti skandalını Meclis gündemine taşıdı. Önerge veren Karal, “2024 yılı itibariyle, at ve eşek eti içeren ürünlere ilişkin kaç denetim yapılmış ve kaç idari yaptırım uygulanmıştır?” diye sordu.

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan güncel taklit ve tağşiş ürün listesinin, Türkiye’deki gıda güvenliği sorununun ne derece ciddiyet taşıdığını gösterdiğini belirten Milletvekili Karal, listeye göre, at ve eşek eti kullanımının Adana ve Sakarya illerinde yoğun bir şekilde tespit edildiğini söyledi.

“GIDA DENETİMLERİNDE SİSTEMSEL AKSAKLIKLAR VAR”

Bunun yanı sıra, Antalya, Mersin ve Manisa gibi illerde de bu sorunun devam ettiğine dikkat çeken Karal, “Bu, hem halk sağlığına yönelik büyük bir tehdit oluşturmakta hem de gıda denetimlerinde sistemsel aksaklıkların olduğuna işaret etmektedir.” şeklinde konuştu.

“BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇABİLİR”

Milletvekili Karal, at, eşek ve domuz eti gibi insan tüketimine uygun olmayan maddelerin gıdalara karıştırılmasının halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı.

Bu durumun, bulaşıcı hastalıkların yayılmasından alerjik reaksiyonlara kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğinin altını çizen Karal, Gıda denetimindeki yetersizliklerin, sektörde etik değerlerin zedelenmesine ve tüketicinin özellikle gıda güvenliğinin zarar görmesine neden olduğunu ifade etti.

“Yapılan denetimlerde 2024 yılı içinde kaç ton at ve eşek eti içeren ürün ele geçirilmiştir?”

Milletvekili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  • “1) Bakanlığınız, Adana ve Sakarya illerinde diğer illere kıyasla daha yoğun şekilde tespit edilen at ve eşek eti kullanan işletmelerin yoğunluğunu etkileyen spesifik faktörler nelerdir?
  • 2) 2024 yılı itibariyle, at ve eşek eti içeren ürünlere ilişkin kaç denetim yapılmış ve kaç idari yaptırım uygulanmıştır?
  • 3) Yapılan denetimlerde 2024 yılı içinde kaç ton at ve eşek eti içeren ürün ele geçirilmiştir?
  • 4) Bakanlığınız tarafından bu tür hileli ürünleri piyasaya süren işletmelere uygulanan adli yaptırımlar nelerdir? Bu yaptırımlar caydırıcı mıdır?
  • 5) Özellikle Adana ve Sakarya’da at ve eşek eti gibi insan tüketimine uygun olmayan maddelerin yoğun kullanımı, bu illerde gıda denetiminden sorumlu birimlerin yetersizliğinden mi kaynaklanmaktadır? Denetimlerin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi için Bakanlığınız hangi adımları atmayı planlamaktadır?
  • 6) Bakanlığınız, at ve eşek eti gibi hileli gıdaların tüketiciye ulaşmasını engellemek amacıyla toplumsal bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyaları yapmayı planlamakta mıdır?
  • 7) Gıda denetim süreçlerinde daha etkin ve caydırıcı bir mekanizma oluşturulması için planlanan teknolojik ve yapısal yatırımlar nelerdir?
  • 8) Bu ürünlerin tüketilmesi sonucunda halk sağlığında ortaya çıkan sorunların detaylarını içeren bir analiz yapılmış mıdır? Halkı bu zararlardan korumak için özel bir stratejiniz var mıdır?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN