Sosyal medya başına iş açtı: Atasözü paylaştı diye hapis cezası aldı

Sosyal medya başına iş açtı: Atasözü paylaştı diye hapis cezası aldı

İstanbul'da gazeteci İ.H.H.'ye sosyal medya üzerinden, "Zamansız öten horozu keserler" yazan M.Y., 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul'da yaşayan gazeteci İ.H.H., sosyal medya paylaşımına yapılan bir yorum nedeniyle tehdit edildiğini öne sürerek şikayette bulundu. İstanbul Anadolu 45’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 'Zamansız öten horozu keserler' atasözünü kullanan M.Y. (36), 'tehdit' suçundan 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gazeteci İ.H.H.'nin sosyal medyadaki paylaşımının altına 'Zamansız öten horozu keserler' yazan M.Y., İ.H.H.'nin avukatı aracılığıyla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunması üzerine soruşturmaya tabi tutuldu. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından M.Y. hakkında 'tehdit' suçlamasıyla dava açıldı.

İstanbul Anadolu 45’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savunma yapan sanık M.Y., "Suç konusu paylaşımı ben yaptım; ama İ.H.H’yi kastederek yazmadım" dedi. Ancak mahkeme heyeti, sanığın sosyal medya üzerinden yaptığı yorum ile İ.H.H.’ye yönelik tehditte bulunduğunu ve suçun sabit olduğunu belirtti.

Mahkeme, sanığın savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğuna dikkat çekerek, M.Y.’ye önce ‘tehdit’ suçundan 6 ay hapis cezası verdi. Daha sonra bu ceza takdir indirimiyle 3 ay 22 gün olarak belirlendi. Mahkeme ayrıca sanığın 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına ve bu süre içinde kasıtlı bir suç işlemediği takdirde cezanın açıklanmayacağına hükmetti.

'VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNE YÖNELİK TEHDİT'

Şikayetçi İ.H.H.’nin avukatı Taha Yasin Caner, müvekkilinin paylaştığı habere yapılan yorumun tehdit içerdiğini belirtti. Avukat Caner, "Müvekkilimiz esasında normal bir haber paylaşmıştı. Ancak bazen vatandaşlarımız bu konuda kendilerini tutamayıp, bu şekilde yorumlar yazabiliyorlar. Bu yorum ise bir atasözü, işin en ilginç tarafı bu" dedi.

Caner, "Zamansız öten horozu keserler’ diyerek ve müvekkilimizi de etiketlemek suretiyle bu yorumu yaptılar. Biz bunu müvekkilimize yönelik vücut bütünlüğüne tehdit olarak algıladık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Mahkeme de bu atasözünü müvekkile yönelik bir tehdit olarak değerlendirdi" şeklinde konuştu.

ATASÖZÜ UYARISI

Avukat Caner, sosyal medya kullanıcılarına atasözleri konusunda dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunarak, "Vatandaşlarımız atasözlerini kullanırken bu sözlerin tehdit taşıyıp taşımadığına, hakaret içerip içermediğine dikkat etmeliler. 'Atasözüdür, bundan bir zarar gelmez' diyerek kullanıldığı takdirde, tehditten dolayı ceza alabilirler. Bu da vatandaşlarımız için bir risk barındırıyor. O yüzden vatandaşlarımıza, atasözlerini daha dikkatli ve özenli kullanmalarını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN