Ankara’da bir vatandaş, sıfır kilometre olarak satın aldığı araçta hissettiği ağır kokunun kanserojen olabileceği şüphesiyle hukuki mücadeleye başladı. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozarak aracın yenisiyle değiştirilmesi gerektiğine karar verdi.
Ankara’da bir vatandaş, satın aldığı sıfır kilometre aracını kullanmaya başladıktan kısa süre sonra yoğun bir koku fark edince sorunu çözmek için yetkili firmaya başvurdu. Firma yetkilileri, kokunun zamanla kaybolacağını belirtse de durum değişmeyince vatandaş, kokunun kanserojen etki gösterebileceği endişesiyle Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Heyet, aracın ayıplı mal olduğuna ve yenisiyle değiştirilmesi gerektiğine karar verdi.
MAHKEME DAVAYI REDDETTİ
Firma bu kararı uygulamayınca, mağdur vatandaş mahkemeye başvurdu. Mahkeme, kokunun kanserojen olup olmadığı konusunda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden rapor talep etti. Ancak TÜBİTAK, çevre ölçüm ve analiz yeterlilik belgesi kapsamında bulunmadığı gerekçesiyle incelemeyi gerçekleştiremedi. Bunun üzerine mahkeme, kokunun varlığına dair kanıt bulunmadığı ve ayıp mal ihbar süresi geçirilmiş olduğu gerekçesiyle davayı reddetti.
YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU
Vatandaş, yerel mahkemenin kararını Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin eksik inceleme yaparak karar verdiğini belirterek, kimya uzmanı bilirkişi heyeti tarafından yeni bir rapor hazırlanmasına hükmetti.
Yargıtay, eksik inceleme ve yanlış gerekçe ile yazılı şekilde davanın reddine karar verildiğini ifade ederek, dosyayı bozdu. Yargıtay, aracın yenisiyle değiştirilmesine hükmetti.