Yozgat'ta hasat edilen şeker pancarı fabrikaların randevulu sisteme geçmesi nedeniyle tarlada kaldı. Bekledikçe kilo kaybeden şeker pancarının ek maliyeti çiftçinin sırtına bindi. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, "Her tarlanın başında tır tır pancar duruyor. Bu çiftçinin elinden emeği alınıyor demektir. Fabrikaya bir şey olmaz ama çiftçiye yazık olur." açıklamasını yaptı.
Yozgat’ta şeker pancarı üreticileri bu yıl kuraklık, dolu ve hastalıkla mücadele etti. Şeker pancarına verilen düşük fiyatın ardından çiftçi bu kez de randevu sorunuyla karşı karşıya kaldı. Pancarını söken çiftçi, fabrikaların randevu sistemine geçmesi nedeniyle ürününü tarla kenarında bekletiyor. Bekleyen pancarın posasının çıktığını belirten Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçinin zarar gördüğünü söyledi.
'KOTAYI DOLDURAMAYACAĞIZ, CEZA YİYECEĞİZ'
Bölge çiftçilerinden Rıfat Yüksel randevu sistemini eleştirdi, "Çok perişan bir durumdayız. Bu pancarımız zaten 15 gün daha yatar, herhalde kilodan kaybedeceğiz. Kotayı dolduramayacağız, ceza yiyeceğiz.” diye yakındı. Yüksel şöyle konuştu:
“Randevu sistemine geçtiler bu sene, randevu yok. Zaten bizim makinemiz yok, başka köylerden getiriyoruz. bizden mazot ve yol parası alıyor. Kimine 30 ton randevu vermiş, 15 gün sonraya bir 30 ton daha vermiş, söktük böylece pancarlarımızı rezil, perişan. Bu pancarı 15 gündür bekliyor, daha bekleyecek de. Ayın 25’inde randevusu var, 28’inde randevusu var, onları bekleyeceğiz. Vallahi bizde yani randevulu sistem bu sene bizi mahvetti. Çiftçi olarak çok perişan bir durumdayız. Bu pancarımız zaten 15 gün daha yatar, herhalde kilodan kaybedeceğiz. Kotayı dolduramayacağız, ceza yiyeceğiz.”
TONLARCA PANCAR TARLADA KALDI
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz de sökülen pancarların tarlalarda bekletildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''2024 yılı hasat döneminde tarlada fazla pancar kalmadı, geneli söküldü, her tarlada yığın halinde duruyor. Fabrikalar havanın iyi gitmesiyle, hava raporuna bakıyorlar, 15-20 gün yağış göstermiyor diyerekten yollama vermediğinden dolayı tarlalarda çiftçinin pancarı fosa haline dönüyor. Yani 30 ton gelecek bir tır, 26 ton geliyor. Bu çiftçinin elinden emeği alıyor demektir. Fabrikaya bir şey olmaz ama çiftçiye yazık olur. Sökülmüş pancar, her tarlanın başında tır tır pancar duruyor, 50 ton, 100 ton. Buna vicdan lazım. Şeker fabrikasının zaten 2024 yılı fiyat açıklaması düzenli değildi. Akabinde çiftçi gerek bize, gerek basına intikal ettireceğim dediğinde ‘senin kotanı iptal ettiririm’ diye bir de tehdit ediyorlar."