Prof. Dr. Sözbilir '3 bin yıldır kırılmadı' diyerek uyardı: 7.2 büyüklüğünde depremler üretebilir

Prof. Dr. Sözbilir '3 bin yıldır kırılmadı' diyerek uyardı: 7.2 büyüklüğünde depremler üretebilir

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye genelinde deprem korkusu devam ediyor. Depremlerin ardından bölgede 128 fay hattını incelediklerini belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan üç segmentin her biri, kendi başına kırılması durumunda 7.2 büyüklüğünde depremler üretebilir," dedi.

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli geniş bir alanı etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Deprem sonrası, DEÜ, TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve birçok üniversiteden bilim insanları deprem bölgesine giderek araştırmalara başladı.

Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri etkileyebilecek fay hatları üzerinde çalışmalar yürütülmeye başlandı. 100'e yakın bilim insanı tarafından Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi fay hatları inceleniyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin ardından yaklaşık 500 kilometrelik bir fay hattının kırıldığını ve bu kırılmanın bölgedeki birçok fayı etkileyerek küçük ölçekli depremler ürettiğini söyledi.

Bu fay hatlarında araştırma yapmak amacıyla Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi'nin hazırlandığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Bu proje kapsamında birçok üniversiteden 100'e yakın bilim insanı bölgede çalışıyor. 128 fay hattını aynı anda inceliyoruz ve bu fayların deprem potansiyelini araştırıyoruz," dedi.

"7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER ÜRETEBİLİR"

Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışmalara değinen Prof. Dr. Sözbilir, şu ifadeleri kullandı:

"Malatya Fayı önemli bir fay hattıdır. İkinci büyük depremin hemen dibinde yer alır. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi şekilde etkileyebilir. 200 kilometre uzunluğunda ve üç segmentten oluşur. Malatya Fayı'nı oluşturan bu üç segmentin her biri kendi başlarına kırıldığında 7.2 büyüklüğünde depremler üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Fayın deprem tekrarlama periyodunu bulmak istiyoruz. Fay hatları üzerinde hendekler açarak geçmişini öğrenmeye çalışıyoruz"

"MALATYA FAYI, DİĞER FAYLARI DA ETKİLEYEBİLİR"

6 Şubat depremlerinin ardından bölgede 100 binden fazla artçı deprem meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler oluyor. Bu tetikleme durumuna geçer mi geçmez mi diye çalışmalar yürütüyoruz. Malatya Fayı, diğer fayları da etkileyebilecek bir fay hattıdır. Kırılması durumunda Kuzey Anadolu'ya doğru uzanan Ovacık Fayı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu fayın çok ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor," dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN