Prof. Dr. Ahmet Ercan, 'o bölgede gerginlik var' diyerek uyardı: 7,5 büyüklüğünde deprem üretebilir

Prof. Dr. Ahmet Ercan, 'o bölgede gerginlik var' diyerek uyardı: 7,5 büyüklüğünde deprem üretebilir

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gökova Körfezi ve Ege’de biriken gerilime dikkat çekerek, bölgede 7.5 büyüklüğüne varabilecek bir depremin olası olduğunu vurguladı. Ercan, "Bu gerilim eninde sonunda bir depremle sonuçlanacaktır," uyarısında bulundu.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde ve Marmaris açıklarında meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremler ile Bodrum açıklarında gerçekleşen 3.5 büyüklüğündeki sarsıntılar, Ege Bölgesi’nde deprem riskini bir kez daha gündeme taşıdı. AFAD verilerine göre kaydedilen bu depremler, bölgedeki sismik hareketliliğin arttığını gösteriyor. Depremleri değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölgedeki gerilimin eninde sonunda büyük bir depremle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

"GERGİNLİK BİRİKİYOR, BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI VAR"

Halktv.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Afrika levhasının kuzeye doğru hareketinin Ege ve Anadolu’da büyük bir gerilim yarattığını belirtti. Ercan, bu hareketin Güney Ege yayı olarak adlandırılan Girit, Rodos ve Kıbrıs hattı boyunca Anadolu’yu sıkıştırarak depremleri tetiklediğini ifade etti.

“Afrika kıtasının kuzeye doğru hareketi, Muğla’daki depremlerin ana nedenidir. Bu hareket, Anadolu’yu gererek sıkışmaya neden oluyor. Anadolu bu gerginliği bazen küçük depremlerle boşaltırken, zamanla biriken enerji büyük depremler üretebilir,” diyen Ercan, bu hareketin 10 milyon yıldır sürdüğünü ve yılda 3-5 santimetrelik bir ilerlemeyle devam ettiğini vurguladı.

"GİRİT-RODOS YAYI 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR DEPREMLER ÜRETEBİLİR"

Prof. Dr. Ercan, Güney Ege Yayı bölgesinde oluşabilecek depremlerin, Türkiye’nin en derin depremleri arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye’de ortalama deprem derinliği 5-7 kilometre arasında değişirken, bu bölgedeki depremler 150 kilometreye kadar derinliklerde meydana gelebiliyor. Ercan, "Bu bölgede 7.5 büyüklüğüne kadar depremler oluşabilir. Özellikle Gökova Körfezi ve Fethiye-Marmaris hattında gerginlik birikimi dikkat çekiyor" dedi.

"DEPREM FIRTINASI BÜYÜK BİR DEPREME İŞARET OLABİLİR"

Son günlerde Gökova Körfezi ve Muğla’nın Ula ilçesi çevresinde gözlemlenen deprem fırtınalarına da değinen Ercan, bu hareketliliğin bölgede artan bir gerilimin işareti olduğunu söyledi. “Peş peşe yaşanan depremler, bölgedeki birikimi gösteriyor. Ancak her deprem fırtınasından sonra mutlaka büyük bir deprem olacak diye bir kural yok. Bununla birlikte, özellikle Gökova Körfezi ve çevresinde bir büyük deprem bekleniyor” diye konuştu.

BÖLGEDEKİ RİSKLER VE ÖNLEMLER

2017’de Bodrum’da meydana gelen depremleri hatırlatan Ercan, benzer bir senaryonun yeniden yaşanabileceğine dikkat çekti ve bölgedeki yerleşim yerlerinin depreme dayanıklılığına önem verilmesi gerektiğini belirtti. “Bölge halkı bilinçlendirilmeli ve yapısal dayanıklılık artırılmalı. Doğru önlemler alınmadığı sürece, büyük depremler felaketlere yol açabilir” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN