Kayseri Geri Gönderme Merkezi’nde sınır dışı edilmek üzere 150 ailenin alındığı iddia edildi. KARAR’a konuşan MAZLUMDER Şube Başkanı Ahmet Taş, suça karışmamış, ciddi deliller oluşmadan ve yargılama süreci tamamlanmadan sınır dışı edilen ailelerin mağdur edildiğine dikkat çekti.
SEMA KIZILARSLAN
30 Haziran 2024'te Kayseri'de yabancı uyruklu zihinsel engelli bir kişinin bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiası kentte büyük gerginliğe neden oldu. Bu iddianın yayılması üzerine, Eskişehir Bağları olarak bilinen Danişmentgazi Mahallesi'nde sokağa dökülen tepkili kalabalık, ırkçı sloganlar eşliğinde burada yaşayan Suriyelilerin ev ve işyerlerini hedef aldı. Kayseri'de başlayan Suriyelilere yönelik şiddet olayları farklı şehirlere yayıldı. Antalya'da 17 yaşındaki Suriyeli Ahmet Handan El Naif, uğradığı ırkçı saldırı sonrası bıçaklanarak öldürüldü.
Kayseri’deki olaylar son günlerde duruldu ancak zorla geri gönderme uygulamaları son zamanlarda artmaya başladı. KARAR’a konuşan MAZLUMDER Şube Başkanı Ahmet Taş, içerisinde çocuk ve bebeklerin de olduğu yaklaşık 150 ailenin sınır dışı edilmek üzere Kayseri Geri Gönderme Merkezi’nde tutulduğunu söyledi.
Taş, “150 aile geri gönderme merkezine alınmış. Avukatlarımız merkeze gidip incelem yaptı. ‘Daha bunlar hakkında bir dosya hazırlamadık. Bunlarla ilgili bir işlem yapmanız mümkün değil. Dosyayı hazırladığımda gelin.’ demişler.” dedi.
“150 AİLE DİYORLAR, BELKİ DE 300 İNSAN VARDIR”
Kayseri’de olayların durulduğunu ancak zaman zaman yine Suriyelilere yönelik bazı saldırılar olduğunu ifade eden Taş, Kayseri Geri Gönderme Merkezi’nde yaklaşık 350 kişinin tutulduğuna dikkat çekti:
“Ayrıca bazı insanların da Suriye'ye gitmek veya dönmek için müracaat ettikleri bilgisi bana ulaştı. Şu anda şehirde durum sakin sayılır ama mutlaka güvenlik tedbirlerinin devam etmesi gerekir. Geri gönderme merkezi yüksek kapasiteli bir yer değil. Ben daha önce orayı gördüm. Şimdi orada bir yığıntının olduğundan bahsediyorlar. 150 aile var diyorlar. Belki de 300-350 insan vardır. Oranın bunu kaldıracak kapasitede olmadığını tahmin ediyorum.”
“HUKUKSUZCA YOLLAMAK BİZE YAKIŞMAZ”
Zorla geri gönderme uygulamasını hatırlatan Taş, suç işlediği sabit olan ve delillendiren kişilerin gönderilmesi gerektiğini ancak hukuksuzca tutulan kişilere insanca muamele edilmesi gerektiğini anlattı:
“Devlet, tüm uygulamalarında hukukun içinde kalmalı. Bu insanları yargılamadan deport etmemeli, istemedikleri ülkelere göndermemeli. İnsanca muamele bizim devlet olarak görevimiz. Suç işlemişse, suçu sabitse ve mahkeme kararı varsa gönderelim. Ama eziyet ederek hem devlet yapımızı hem de hukuk yapımızı yok sayarak göndermek bize yakışmaz.”