Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra yargıdaki krizin çözümü için Yeni Anayasa önerisinde bulunan Adalet Bakanı Tunç "Bir anlaşmazlık varsa bunlar TBMM'de konuşularak çözülebilecek hususlar. Reforma ihtiyaç yok mu, gözümüzü mü yumacağız?" dedi. Bireysel başvuru hakkına da değinen Tunç düzenleme AK Parti tarafından getirilmesine rağmen sistemin tıkandığını savundu. CHP'den “Yargıtay kullanılarak anayasal düzene karşı yeni bir düzenin provasını izlemeyeceğiz” tepkisi geldi.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay kararını uygulamayan ve yüksek mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay'ın kararı tartışılmaya devam ediliyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin Can Atalay hakkındaki kararları ile ilgili yeni açıklamada bulundu.
Tunç “Devletin güvenliğine ilişkin suçlar tek tek yazılmıştır. Ve bu kapsamda dokunulmazlık kapsamı dışındadır diyor. 14. maddede belirtilen terör suçları kapsam dışında mıdır değil midir. Yargıtay dışındadır diyor. AYM farklı uygulaması nedeniyle yorum yoluyla tartışılır hale geldi. İki farklı görüş var.
'DARBE SÖZ KONUSU DEĞİL'
CHP'nin yeni seçilen genel başkanı ile komisyonlarda çalıştık. Askerliğimizi de beraber yaptık. Yakışıksız ifadeleri var. Bunlar sorumsuzca yapılan ifadeler. Yorumlarına katılmıyoruz. Darbe söz konusu değil. Bu millet darbeyi çok iyi biliyor. 15 Temmuz darbe kalkışmasına kimin kontrollü darbe dediğini iyi bilir. İki yüksek mahkeme arasındaki görüş farkını ortadan kaldırmaya yönelik hususlar TBMM yetkisindeki hususlar. Bunlar konuşularak çözülecek hususlar. Tartışılır ve net çözüm bulunur.
'BİR REFORM İHTİYACI YOK MU?'
Anayasamız 82 Anayasası. AYM, hem 61 hem 82 anayasasında yerini koruyan anayasamız var. Vatandaşlarımız Avrupa mahkemelerine gitmeden kendi mahkemelerine başvurması için reform sayılacak uygulamayı başlattık. 130 bin dosya var. Buna bakacak üye sayısı 15. Zamanında ve sağlıklı sonuçlandırması mümkün mü? Burada bir reform ihtiyacı yok mu? 'Bir düzenleme yapılmasın' dersek bu sorun büyüyerek devam eder. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Burada sorumlu davranmamız lazım. Muhalefet partilerinin ortadaki sorunu giderecek çalışma yapacağına inanıyorum. Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu herkes ifade ediyor. CHP genel başkanının cumhurbaşkanımıza yönelik açıklamaların konumuz ile alakası yok. Belirsizlikleri ortadan giderecek olan da TBMM'dir” dedi.
'AYM YARGILAMA USULÜ DEĞİŞEBİLİR'
Öte yandan Tunç Süratle bu belirsizlikleri gidermemiz lazım. Anayasa Mahkemesi’nin yargılama usulleri ile ilgili kanunda değişiklik yapılabilir” dedi. Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve yapılmazsa başka krizler de çıkabileceğini savunan Bakan Tunç, “Yamalı bohça anayasa sorun çıkarmaya devam eder. 1982 model bir kamyona 2010 model tırın dorsesini taktık. Hadi çek kamyon dedik. Olmuyor ki. O gidemiyor” dedi.
'BU TİYATROYU İZLEMEYECEĞİZ'
Yargıda yaşanan kriz ve hükümetten gelen 'krizi yeni anayasa çözer' açıklamalarını CHP örgütleri protesto etti. CHP İzmir İl Başkanlığı yaptığı açıklamada “Yargıtay kullanılarak denenen, kamuoyunun tepkisinin ölçüldüğü, anayasal düzene karşı yeni bir düzenin provasının yapıldığını düşündüren bu tiyatroyu izlemeyecek, direnmek için tüm anayasal haklarımızı kullanacağız. Bu düzenin korunması için, egemenliğin millette kalması, tarafsız bir yargı için direneceğiz. Anayasayı ortadan kaldıranlara karşı gün susma günü değildir. Tarih susanları da yazacak, direnenleri de. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı olarak, bir kez daha tüm halkımızı, bu hukuksuzluğa karşı direnmeye, direnenlere destek vermeye çağırıyoruz” denildi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de Çağlayan adliyesi önünd epartililerle yaptığı açıklamada “Adalet ve Demokrasi Nöbetimizi örgütümüz ve İstanbulluların destekleriyle başlatıyoruz. Cumhuriyetimizin kurumlarını ve demokrasimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Yargıda yaşana krizin suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.