MEB'den yeni müfredat açıklaması: Yabancı dil çalışmamız yok

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, tartışmalara neden olan yeni eğitim modeli olan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"yle ilgili açıklama yaptı. Yeni müfredat sisteminde henüz yabancı dile yönelik çalışmaların bulunmadığını belirten Demirli, 'Bize gelen teklifler 26 dersi kapsıyor' ifadelerini kullanarak, müfredata kademeli olarak 4 yılın sonunda tüm sınıflarda geçileceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, tartışmalara neden olan yeni müfredatın değişme ihtiyacına yönelik uluslararası raporlara ve küresel ölçekli ölçme değerlendirme çalışmalarına bakıldığını söyledi.

"Şu an bize gelen teklifler 26 dersi kapsıyor" diyen Demirli, yeni müfredat sisteminde henüz yabancı dile yönelik çalışmaların bulunmadığını belirterek, müfredata kademeli olarak 4 yılın sonunda tüm sınıflarda geçileceğini açıkladı.

SADELEŞTİRME YAPTIK

Müfredatta bazı derslerdeki içeriklerin yoğun olduğunun tespit edildiğini ve buna yönelik raporlar sunulduğunu söyleyen Demirli, sadeleştirme yaptıklarını ifade etti. Yeni müfredat ile özgün ve beceri temelli bir yaklaşıma geçildiğini kaydeden Başkan Demirli, öğrencilerin becerileri hayata geçirirken de erdemli insan olarak, milli ve manevi değerler başta olmak üzere öğrendiklerini insanlığın iyiliğine kullanmasını hedeflediklerini aktardı.

4 YIL İÇİNDE KADEMELİ GEÇİLECEK

Demirli, bunun sadece bir sadeleştirme olmadığını aynı zamanda bir yaklaşım değişimini de beraberinde getirdiğini belirtti. Çocukların gerekli becerileri, kendilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, toplumun ve dünyanın yeni ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlamalarına zemin oluşturulduğunu söyleyen Demirli müfredata kademeli olarak 4 yılın sonunda tüm sınıflarda geçileceğini belirtti.

Demirli, yeni eğitim müfredatıyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti

'67 BİN 284 GÖRÜŞ GELDİ'

“Milli eğitim kalite çerçevesi çalışmalarından itibaren, izleme ve değerlendirme çalışmaları süre gelmekteydi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konudaki müktesebatı oldukça geniştir. İlgili genel müdürlükler başta olmak üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nı da bu çalışmalara dahil ettiğimiz zaman çok sayıda birliktelikler yaşandı. Akademisyenler, milli eğitim uzmanları, öğretmenler, veliler ve diğer süreç içerisindeki tüm izlemelere baktığımızda bu çalışmaları bu programın geliştirilmesinin zemini olarak ifade edebiliriz. Çok sayıda rapor var bu bağlamda o raporların da ortaya çıkardığı yaklaşımları yeni müfredatımıza yansıtmaya gayret gösterdik. Çok sayıda sivil toplum örgütü, eğitimle ilgili paydaşımız, üniversiteler, bunlar resmi raporlar şeklinde de bizlere sundu ve aynı zamanda vatandaşlarımız da kendileri doğrudan bizzatihi bireysel görüşlerini bize sundular. 67 bin 284 görüş geldi, biz bunları anlık her gün tasnifleyerek ilgili genel müdürlüklerle paylaştık. Kendi uzmanlarımız ve komisyonlarımızla paylaştık. Değerlendirmelerini günlük yaptık. Askı sürecinde dahi biz bu değerlendirme toplantılarımızı ve programlara yansıtma çalışmalarımızı kesmedik.

'DEĞERLENDİRME SÜRECİ DEVAM EDİYOR'

Nihayetinde konunun uzmanı olan kişiler o dokümanları incelediklerinde odaklanacakları nokta ve değişiklikleri rahatlıkla izleyebilir, görebilirlerdi. Süreyle ilgili tartışma her zaman gündemimizde olabilir. Artı bu izleme ve değerlendirme devam ediyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı da bu programlar uygulandığında izlemeye devam edecek. İlgili genel müdürlüklerin programlar dairesi izlemeye devam edecek. Bu dinamik bir süreç, bu güncelleme çalışmaları sürekli olan bir husus, yeni ve bugüne ait bir husus değil.

Öğrencilerin kendi bireysel özelliklerini dikkate alan farklılaştırma öne çıkmış durumda. Artık öğretmenlerimiz öğrencilerin bireysel özelliklerini daha da iyi bir şekilde gözlemleyebilecek ve ona göre farklılaştırmayla destekleme ya da zenginleştirme çalışmaları yapabilecek. Bu birey özgürlük bizim için son derece önemli

YABANCI DİL ÇALIŞMASI YOK

Şu an bize gelen teklifler 26 dersi kapsıyor. İçerisinde henüz yabancı dil ya da İngilizce ile ilgili bir çalışma yok. Fakat ilgili genel müdürlükler, burada temel eğitim, orta öğretim genel müdürlüğü bu işleri yürütüyor, hazırlıklarını yapıyorlar. Onların da hazırlıkları tamamlanır tamamlanmaz bize değerlendirmek üzere sunacaklar. Büyük ihtimal önümüzdeki yakın dönemde de o derslerle ilgili çalışmaları tamamlamış olacağız."

Demirli, yeni müfredat sisteminde daha güncel ve daha çağdaş bir yaklaşım sergilediklerini belirterek, ‘yapay zeka’, ‘milli savunma’ ve ‘spor’ alanlarında öğrencilerin mevcut program sistemine daha hızlı adapte olabileceklerini de anlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN