İstanbul’da Migros Esenyurt Deposu’nda çalışan Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, maaşlarına yapılan yüzde 8'lik zammı protesto etmek için iş bırakma eylemi yaptı. TOMA'ların sevk edildiği bölgede gerginlik devam ederken, DGD-SEN Genel Sekreteri Tekin Dikme, şehir dışından 400 kişinin direnişi kırmak için getirildiğini iddia etti.
Trendyol Exspress, HepsiJet, Scotty ve Yemeksepeti'nin ardından bir iş bırakma eylemi daha geldi. Migros Esenyurt Deposunda çalışan sendikalı 450 işçi, asgari ücret ve maaşlarına yapılan yüzde 8'lik zammı protesto ederek iş bıraktı. Zor koşullar altında çalıştıklarını söyleyen işçiler yapılan zammın yeterli olmadığını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Hakkımızı istiyoruz” diye slogan attılar.
Sosyal medya hesaplarından #MigrosDepoAyakta etiketiyle yaşananları kamuoyu ile paylaşan DGD-SEN temsilcileri, işçilerin yüzde 70 zam talep ettiğini açıkladı.
“DEPODAN TEK BİR ÜRÜN BİLE ÇIKMAYACAK”
Aralık 2021’de yemeklerin kurtlu çıkması ve çalışma şartlarının kötülüğü nedeniyle eylem yapan Migros Esenyurt Deposu çalışanları, bu kez de asgari ücret ve yüzde 8’lik ücret dayatması karşısında iş bıraktı. İşçiler sosyal medya hesaplarından yaptıkları açılamalarda, “Talebimiz kabul edilene kadar Migros Esenyurt Depo’da iş bırakma eylemimiz devam edecek, bu depodan tek bir ürün bile çıkmayacak” dedi.
ESENYURT MİGROS DEPO İÇİNE TOMA GETİRİLDİ
Migros Depo işçilerinin eylemi sürerken depoya çevik kuvvet polisleri ve TOMA getirildi. DGD-SEN’den yapılan açıklamada, “Esenyurt Migros Depo içine TOMA getirildi! Uyarıyoruz! Migros depo işçisi kol kola, birlikte. Sonuna kadar direneceğiz. Tek bir işçi kardeşimizin kılına dahi zarar gelmesine müsaade etmeyiz” denildi.
“400 İŞÇİ İL DIŞINDAN GETİRİLDİ”
DGD-SEN Genel Sekreteri Tekin Dikme, işverenin direnişi kırmak için işverenin il dışından 400 kadar işçi getirdiğini söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Dikme, “İşveren direnişi kırmak için diğer illerden 400 kadar işçi getirdi. Daha önce de 9 Aralık 2021’de kötü koşullar ve mobbinglere karşı direniş olmuştu. Bu bizim 2’nci direnişimiz. Şehir dışından getirilen işçiler de zor durumda. Covid-19 koşullarında konteynerlerde bir odada 16 kişi yatırılıyorlar. 10 gündür banyo da yapamadılar. Hatta yemekhanede yemek yemelerine de izin verilmiyor. Buraya sabah saatlerinde polis ve TOMA geldi. Ancak gelen tepkiler üzerine geri çekildiler. Şu ana kadar iş veren ile temas sağlanamadı” dedi.
"VATANDAŞ BİR TANE TAŞIRKEN ZORANIYOR BİZ KOLİLERCE TAŞIYORUZ"
Depoda çalışan Bekir Gök çalışma şartlarının zorluğundan bahsederek, “Migros’un deposunda taşeron firmaya bağlı çalışıyoruz. Bize asgari ücreti dayatmaya çalışıyorlar. Biz hamallık yapıyoruz vatandaş marketten 1 tane yağ alınca zorlanıyor biz kolilerce taşıyoruz. Ağır iş sınıfına giriyor bizim işimiz ancak sırf yararlanmayalım diye 10-15 kadın personel çalıştırıyorlar. Onlara da ufak tefek şeyler taşıtarak hakkımızı yiyorlar. Biz bu çalışmayı asgari ücrete yapmayacağımızı belirttik ancak onlar kabul etmedi. 450 kişi olarak hepimiz iş bırakma kararı aldık. Şu an burada iş durmuş durumda biz hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.