Ankara’nın ‘İstanbul’u sıkıştırma’ hamleleri vatandaşı cezalandırma boyutuna ulaştı... Trafiği rahatlamaya yönelik taksi projesi 13 kez reddedilen, enerji maliyetlerini kaldıramaz hale gelen İETT ve İSKİ’nin fiyat artırmasına izin verilmeyen, bünyesindeki kültür varlıkları bir bir elinden alınan İBB’ye dönük son adım, Sultanahmet’te yıllardır yapılan Ramazan etkinliğinin engellenmesi oldu.
Tekrarlanan 2019 seçimleri sonrası İBB’ye yönelik başlatılan ‘tam saha baskı’ üç yıldır devam ediyor. Artan maliyetler karşısında İETT ve İSKİ’deki zam teklifleri reddedilen, Talat Paşa Konağı ve Yerebatan Sarnıcı’nın giriş kısmı elinden alınan İBB’ye bir ret de Ramazan etkinlikleri kapsamında geldi. İBB Genel Sekreteri, 23 Mart’ta Sultanahmet Meydanı dahil 36 ilçede planladıkları etkinlikler konusunda valiliği bilgilendirdi. İstanbul Valiliği ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararını iletti.
‘YASAK HERKES İÇİN GEÇERLİ OLSUN’
Bakanlığın ‘kültür varlıklarının bulunduğu alanlarda etkinlik yapılamayacağı’ kararıyla faaliyetin alandaki anıt eserlerin görünürlüğünü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle yapılamayacağı bildirildi. İBB Sözcüsü Ongun “Başkanımız da kararı doğru buluyor. Herkes için geçerli olmasından tarafız, sadece İBB değil” dedi. CHP’li Tuncay Özkan “Hoşgörü ayındaki yasağa bak... İBB’yi cezalandırdıklarını sanıyorlar ama İstanbulluyu cezalandırıyorlar farkında değiller” ifadesini kullandı.
İBB'YE ŞİMDİ DE SULTAN AHMET YASAK
İBB’nin yerel seçimlerde CHP’ye geçmesinden beri İBB girişimleri engellemelere maruz bırakılıyor. Önce yeni taksi teklifinin ardından İETT ve İSKİ’nin zam teklifi reddedilmiş, İBB mülkiyetinde bulunan Yerebatan Sarnıcı’na el konulmuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, zam tekliflerinin reddedilmesine ilişkin ise “İETT’yi de İSKİ’yi de batırmak istiyorlar, gözleri kararmış” diyerek tepki göstermişti. İBB’ye yönelik engellemeler devam ederken şimdi ise İstanbul Valiliği, AK Parti’nin uzun yıllardır Ramazan etkinlikleri gerçekleştirdiği Sultanahmet Meydanı’nı İBB’ye yasakladı. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, 23 Mart’ta gönderdiği bir yazıyla Sultanahmet Meydanı, Yenikapı etkinlik alanı, Maltepe Orhangazi Şehir Parkı ve 36 ilçede yapmayı planladıkları etkinlikler konusunda İstanbul Valiliği’ni bilgilendirdi. İstanbul Valiliği, bilgilendirmeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti.
Bakanlık ise Sultanahmet Meydanı bölgesinin tarihi alan olduğunu belirtti. Bakanlık açıklamasında, “Kurulmak istenen stantların ve etkinlik sahnelerinin söz konusu meydanların çevresindeki bir grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli anıt eserlerin görünürlüğünü ve algılanmasını olumsuz yönde etkilemesi, tarihi meydanlardaki yaya geçişinin daraltılması ve meydan çevresindeki kültür varlıklarına yaya erişiminin kısıtlanması nedeniyle uygun olmadığına karar verildi” denildi. İstanbul Valiliği, bakanlığın kararına dayanarak, Sultanahmet Meydanı’nda kurulacak stantların ve etkinliğin orada bulunan çok sayıdaki kültür varlığı olarak tescilli anıt eserlerin görünürlüğünü ve algılanmasını olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle yapılamayacağını bildirdi. Valilik son açıklamasında bu konuda yetkili kurumun İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olduğunu açıkladı. Valilik açıklamasında, kurul kararı çerçevesinde ramazan süresince Türkiye Diyanet Vakfı’nın etkinlik talebinin de reddedildiğini bildirdi.
İBB Sözcüsü Murat Ongun konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Sultanahmet Meydanı’nda etkinlik yapılmasına izin verilmediğini söyledi. Ongun, ancak kentteki 8 meydanda Ramazan etkinlikleri yapacaklarını bildirdi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan da yasaklama kararına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Özkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sevgi ve hoşgörü ayı Ramazan’da koydukları yasağa bak. İBB’yi cezalandırdıklarını sanıyorlar ama İstanbulluyu cezalandırıyorlar farkında değiller. İşte 31 Mart’ta bu yüzden kaybettiler yine kaybedecekler” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ise sosyal medya hesabından yasaklama kararına, “Geçmişte AK Parti’nin Ramazan boyunca etkinlikler düzenlediği Sultanahmet Meydanı’nın ‘tarihi bölge’ olduğu 2022’de hatırlanmış. 2019’da İstanbul’u 2 kez kaybeden hazımsızların engellediği İBB değil, halkın kendisi! İstanbul’u ve Türkiye’yi her geçen gün daha çok kaybedecekler” diye tepki gösterdi.