Hoca efendiler kafa karıştırdı

Hoca efendiler kafa karıştırdı

Diyanet İşleri Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan’ın, kendi imkanlarıyla kutsal topraklara giden Türk vatandaşları için “Organizasyonumuzu baltalıyorlardı, şikayet ettik” sözleri kamera kayıtlarına geçti. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, çıkan haberler hakkında “Külliyen gerçek dışı. Bir tane bile vatandaşımızı Mekke’de kimseye şikayet etmedik” dedi.

HAC HİZMETLERİ BAŞKANI: ORGANİZASYONUMUZU BALTALIYORLAR

Hac ibadetine gölge düşüren tartışma boyut kazandı. Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan, kendi imkanlarıyla kutsal topraklara giden Türk vatandaşları için “Organizasyonumuzu baltalıyorlar” ifadesini kullandı. Bu kişileri Suudi makamlara şikayet ettiklerini belirten Demirhan 10 yıldır kurada ismi çıkmasını bekleyenlerin hakkını korumak için bunu yaptıklarını savundu. Sonrasında hacı adaylarına ceza kesildiğine dönük gelişmeler eleştiri topladı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI: GEÇEN YILA AİT GÖRÜNTÜLER MONTAJ

Türk vatandaşlarının ceza kesilerek sınır dışı edildiğine dönük iddialar sonrası bu kez Diyanet İşleri Başkanı’ndan farklı yönde bir açıklama geldi. Ali Erbaş, tartışılan ifadelerin yer aldığı videonun montaj olduğunu ileri sürdü. Erbaş “O video 2023’e ait şikayetlerle ilgiliydi. Mekke’deki vatandaşlarımızı şikayet ettiğimiz iddiası büyük bir çarpıtma” dedi. Aynı kurumun iki yetkilisinin açıklamaları kafaları karıştırdı. Sosyal medyada “Bu çelişkinin sebebi nedir?” soruları yöneltildi.

1906krt01a-tum.jpg

DİYANET’İN VİZESİZ HAC ÇIKIŞI KAFALARI KARIŞTIRDI

Diyanet İşleri Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan’ın, kendi imkanlarıyla kutsal topraklara giden Türk vatandaşlarına ‘Organizasyonumuzu baltalıyorlar’ söylemi ve bu kişilerin Suudi makamlara şikayet edildiğine dönük suçlamalar tepki çekti. Tartışma büyüyünce Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, şikayet iddiasını yalanladı. Erbaş “Diyanet’in Mekke’ye hac vizesiz giden Türkleri şikayet ettiği iddiası gerçek dışı. Mekke’de tek bir vatandaşımızı bile şikayet etmedik” dedi.

Diyanet organizasyonu dışında özel şirketlerle veya kendi imkanlarıyla hac ziyareti yapmak isteyen Türk vatandaşlarının Suudi yetkililere şikayet edildiğine dönük iddialar kamuoyuna yansıdı. Diyanet İşleri Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan’ın “Organizasyonumuz baltalanıyor” ifadesi sosyal medyada paylaşılan görüntülere yansıdı. Türk vatandaşlarının Arafat’a alınmayacağı kaydedildi. Skandal olarak nitelendirilen gelişmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Hac İdare Merkezi’ndeki bayramlaşma etkinliğinde, gazetecilerin soruları üzerine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Erbaş, geçen sene de hac vizesi dışındaki vizelerle “kural dışı” hac ibadeti konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını hatırlattı. Bu sıkıntıları sadece Türkiye’nin değil, diğer ülkelerin de yaşadığını aktaran Erbaş, “Suudi Arabistan geçen sene yaşanan bu sıkıntının ardından 2023 yılı haccının hemen ardından çeşitli ülkelere, hac vizesi sahipleri dışındakilerin hacdan 15 gün önce ve 15 gün sonrayı içine alan sürede Mekke’de bulunmasını yasakladığına dair yazıları gönderdi.” diye konuştu.

Suudi Arabistan’dan resmi yazı ile gelen talebini kamuoyuyla defalarca paylaştıklarını vurgulayan Erbaş, şunları söyledi: “Defalarca bunu paylaşmamıza rağmen yine de istenilen sonuç alınamadı. Vatandaşlarımızı hac vizesi almadan buralara, ticari veya seyahat vizesiyle getiren bazı yetkisiz şahıslar, belki şirketler oldu. Bizim işimiz sadece duyurmaktı, onun ötesinde bir yetkimiz de yok. Ticari veya seyahat vizesi almış kimseye ‘Gidemezsiniz’ deme yetkimiz yok. Gelenler çok büyük sıkıntılar yaşadı, vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar yaşatıldı. Bununla ilgili ‘Diyanet Mekke’de hac vizesiz gidenleri şikayet etti’ diyorlar ya bu en basit ifadesiyle külliyen yanlış, gerçek dışı. Bir tane vatandaşımızı bile Mekke’de kimseye şikayet etmedik.”

‘ESKİ VİDEOLAR PAYLAŞILIYOR’

Söz konusu iddiayı ortaya atanların Diyanet İşleri Başkanlığından bir yetkilinin konuşmasının yer aldığı videoyu da sosyal medyadan paylaştığını belirten Erbaş, şöyle devam etti: “O video konuşması hacdan iki ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda bizim ekip başkanları ve diğer görevlilere yaptığımız eğitim seminerinde, 2023 yılına ait yaşanılan birtakım hususların şikayetiyle alakalıydı. 2023 yılında vatandaşlarımıza bu sıkıntıları haksız yere yaşatan kişilerle, yetkisiz şirketlerle ilgili bir şeydir. Bunu ‘Bizim Mekke’deki vatandaşlarımızı, Suudi Arabistan mercilerine şikayeti’ şekline dönüştürmek tamamen çarpıtma, çok büyük bir çarpıtma. Burada bizim hiçbir arkadaşımız, tek bir vatandaşımızı Suudi Arabistan mercilerine şikayet etmemiştir.”

HACILAR DÖRDÜNCÜ GÜNDE ŞEYTAN TAŞLADI

Hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan 2 milyondan fazla Müslüman hacı oldu. Çok sayıda Müslüman, şeytan taşlamanın ardından uzun bir yürüyüşle ulaştıkları Kabe’de ziyaret tavafı ve sa’yi gerçekleştirerek tıraş olduktan sonra ihramdan çıktı. Dünyanın dört bir yanından Suudi Arabistan’ın Mekke kentindeki kutsal topraklara gelen Müslümanlar, Hac farizasını yerine getirmek için ibadetlerine devam ediyor. Tavafın ardından sa’y yapan; kurbanlarının da kesilmesiyle tıraş olup ihramdan çıkan hacılar, bayramın üçüncü gününde Cemarat’a geçerek, sırasıyla “küçük, orta ve büyük şeytan”a yedişer taş attı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN