Havalar ısınınca KKKA yeniden ortaya çıktı: İnsanlar keneler için konak görevi görüyor

Havalar ısınınca KKKA yeniden ortaya çıktı: İnsanlar keneler için konak görevi görüyor

Yaz aylarına yaklaştıkça Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında artış yaşanıyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu, tarımla uğraşan vatandaşlara uyarılarda bulunarak, bu tip konak canlılarla kimyasal mücadelenin önemine de vurgu yaptı. Eroğlu, semptomların görülmesi halinde hemen sağlık kuruluşlarına başvurulması konusunda da uyardı.

Havaların ısınmasıyla birlikte bazı bölgelerde artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere karşı uzmanlar uyarıyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, özellikle kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşan vatandaşlara tedbirlere uymaları konusunda çağrı yaptı.

Yakın zamanda Kastamonu'da bacağına yapışan keneyi çıkaran bir vatandaşın daha sonra KKKA hastalığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini hatırlatan Eroğlu, bu zararlılarla ilaçlama ve insanları bilinçlendirerek mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi. Eroğlu, kenelerin dünyada 200'ün üzerinde hastalık etkenine vektörlük yaptığını da dile getirdi.

'İNSANLAR KENELER İÇİN KONAK GÖREVİ GÖRÜYOR'

İnsanların keneler için konak görevi gördüğünü belirten Eroğlu, "Bu sebeple hastalıkların bir kısmının nakledildiği konaklar arasında insanlar da yer alıyor. Keneler, özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu tropik ve subtropik iklim kuşağındaki bölgelerde hayvan ve insan sağlığını tehdit ediyor" dedi.

Eroğlu, KKKA'nın 2002'den itibaren Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Tokat, Amasya ve Çorum'da insan sağlığını tehdit ettiğini hatırlatarak, hastalığın kenelerin aktivasyonu doğrultusunda ilkbaharın ikinci yarısıyla yazın birinci yarısında en yüksek düzeye çıktığı bilgisini verdi.

'AÇIK RENK ELBİSE GİYİNİLMELİ'

Bireysel korunmanın önemine vurgu yapan Eroğlu, "Özellikle hastalık yönünden riskli bölgelerde bulunan vatandaşların park, bahçe, tarla gibi her türlü araziye çıktıklarında açık renkli elbise giyinmeleri, çorapları paçalarının üzerine çekmeleri, elbiselerinde kovucu uygulamalar olması önem taşıyor. Aktivite sonrası tüm vücut kene yönünden kontrol edilmeli" diye konuştu.

'ÇIPLAK ELLE KENEYE DOKUNULMAMALI'

Eroğlu, vücut üzerinde kan emen kene tespit edildiğinde en kısa sürede çıkarılmasının önemli olduğuna işaret ederek, kenenin çıplak elle dokunulmadan çıkarılması ve en yakın sağlık kuruluşuyla irtibat kurulması gerektiğini anlattı.

Kene çıkarıldıktan sonraki süreçte kişinin kendini takip etmesi gerektiğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ateş, baş ağrısı ve diğer gribal belirtiler görülürse derhal en yakın sağlık kuruluşuyla irtibata geçilmeli. KKKA'da erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahip. Bireysel korunma yöntemlerini içeren TV programları, kamu spotları, broşürler gibi eğitim faaliyetleri toplumsal bilincin oluşumunu sağlayacak. Eğitim faaliyetleri, eşgüdüm ve koordinasyonla çalışan bakanlıklar tarafından gerçekleştirilmeli. Bu eğitimlerde kenelerin nasıl bir canlı olduğu, nerelerde bulunduğu, oralardaki davranış biçimleri, insan ve hayvanlardan beslenme yolları, konak üzerinde fark edildikten sonra yapılması ya da yapılmaması gerekenler öğretilmeli."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN