Türkiye tarım ürünleri bakımından oldukça zengin bir ülke olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’de yetişen bu ürünün ise hasadı can fiyatı ise cep yakıyor. Öyle ki altın kadar değerli olan bu ürünün hasadında çalışan işçiler günlük 1.500 TL yevmiye için metrelerce yüksekliği hiçe sayıyorlar. İşte detaylar…
Türkiye’de tarım ürünü olarak ön plana çıkan ve önemli ihracat kaynaklarından olan çam fıstığı, ülke gelirine büyük katkı sağlıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen çam ağaçlarının kozalaklarından elde edilen lezzetli ve besleyici kuruyemiş, dünyadan da büyük ilgi görüyor. Fakat ürünün toplanması, işlenmesi ve pazarlanması aşamaları oldukça zahmetli bir süreç gerektiriyor.
GÜNLÜK YEVMİYESİ 1.500 TL
Çam fıstığının hasat sezonu geldiği zaman gerek köylüler gerek işçiler zorlu bir sürece giriyor. Kozalakların toplanması ve çam fıstığının elde edilmesi oldukça meşakkatli bir işlem gerektiriyor. Çam ağaçlarının tepesine tırmanarak kozalakları toplamak, fiziksel dayanıklılık gerektiren bir iş olurken aynı zamanda da oldukça tehlikeli. Fakat, günlük 1.500 TL yevmiye alan işçiler bu zorluğa göğüs germekten geri durmuyor.
Çam fıstığı, ülke ekonomisin katkı sağlarken aynı zamanda yeni iş imkanları yaratıyor ve sağlık açısından da önemli katkılar sağlıyor. Bu yüzden çam fıstığı hasadı, ticareti ve tüketimi Türkiye’de büyük bir önem taşıyor.