Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gökçeyazı Mahallesi’nde, 95,5 hektarlık bir alan için verilen mermer ocağı ruhsatı tepki topluyor. Çevre dernekleri ÇED sürecinin bypass edilmesini protesto ediyor.
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gökçeyazı Mahallesi’nin İncir Ağacı mevkiinde yer alan ve orman ile tarım arazilerini kapsayan alanda mermer ocağı yapılmak isteniyor.
25 hektarın altındaki araziler için ÇED raporu alınması gerekmiyor. O yüzden 24,5 hektarlık alan kapsama alındığı için Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Arazinin toplam büyüklüğü 95,5 hektar olan arazi için ÇED zorunluluğunun bu yöntemle atlandığı belirtildi.
TARIM VE SAĞLIK TEHLİKEDE
Kısa Dalga'da yer alan habere göre, mermer ocağı faaliyetinin başlaması durumunda Gökçeyazı Mahallesi’nde tarım, hayvancılık ve ormancılığın ciddi şekilde zarar göreceği belirtiliyor. Halk, Belenli Mahallesi’nde daha önce faaliyete geçen mermer ocağının bölgede oluşturduğu tozlaşma nedeniyle halk sağlığının ciddi şekilde etkilendiğini hatırlatarak benzer bir durumun kendi köylerinde de yaşanmasından endişe ediyor. Yerel sivil toplum örgütleri de köylülerle beraber maden ocağına karşı çıkıyor.
LİKYA KÜLTÜR MİRASI TEHLİKEDE
Kaş’ın, Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri olduğuna dikkat çeken halk, mermer ocağının Likya Kültür Mirası’nın bir parçası olan yüzlerce arkeolojik alanı tehdit ettiğini savunuyor. Köylüer yaptığı açıklamada yetkililere çağrı yaparak kararın iptalini istedi.
Taş ocağına karşı köylüler hukuki mücadele de başlatacaklar.