Fransızların rokforunu solda sıfır bıraktı! Karaman'ın tescillisine yurt dışından talep yağmuru! Dünya peynir listelerini sarstı

Fransızların rokforunu solda sıfır bıraktı! Karaman'ın tescillisine yurt dışından talep yağmuru! Dünya peynir listelerini sarstı

Türkiye'de geleneksel yöntemlerle yapılan pek çok farklı peynir bulunmaktadır. Dünyada herkes tarafından bilinen ve şifası ile ün salmış rokfor peyniri Karaman'ın bu lezzetinin yanında solda sıfır kalacak. Fransızlar Türkiye'nin bu peynirini kıskanıyor. Yurt dışından talep yağıyor dünya listelerini sarsıyor. İşte Türkiye'nin şifa deposu peyniri…

Türkiye'de lezzeti ile yıllardır ön plana çıkan lezzetler birbiriyle yarışmaya devam ediyor. Farklı yörelerde farklı lezzet çeşitleri bulunurken Karaman'a özgü şifasıyla bilinen Divle Obruk peyniri, şifasını dünyaya duyurdu. Yapılış aşamaları ile ön plana çıkan bu peynir yoğun ve kendine özgü bir aromasıyla damaklarda farklı bir tat bırakıyor. Peynir tabaklarını zenginleştirerek lezzetli ön plana çıkaran Divle Obruk peynirine yurt dışından da talep yağıyor.

5 AY BEKLETİLİYOR

Türk Patent ve Marka kurumu tarafından tescillenmiş bir lezzet olarak coğrafi işarete sahip olan Divle Obruk peyniri,Karaman'a bağlı olan Ayrancı'nın Divle Köyü’nde üretilmektedir. Kendine has bir lezzeti bulunan peynir köylülerin Obruk olarak adlandırdığı mağarada üretilmektedir. 36 metre derinliğinde ve 250 metre uzunluğunda olan mağara adeta bir doğal soğuk hava deposu olarak kullanılmaktadır.

Divle Obruk Peyniri: Dünyanın En İyi Beş Peynirinden Biri - Yemek.com

Koyun ve keçi sütünden yapılan peynir üretim aşamasında tamamen geleneksel yöntemler kullanılarak elde ediliyor. Gıdanın hazırlanmasındaki en kritik adım oğlak ve kuzu derilerine sarılması olarak bilinirken bu sayede peynirin daha iyi bir olgunluk seviyesine ulaşması sağlanmaktadır. Hazırlanmış olan tulumlar Obruk adı verilen mağaraya yerleştirilirken 5 ay boyunca bekletiliyor. İçerisinde yer alan özel bakteriler ile birlikte kırmızı bir renge bürünmektedir.

ROKFOR PEYNİRİNİ SOLLADI

Divle Obruk peynirinin yapımı oldukça zahmetli görülürken Fransızlara ait rokfor peynirine rakip olarak görülüyor. 2 peynirin yapım aşaması da oldukça zahmetli olurken aromaları özellikle turistler tarafından çok fazla beğenilmektedir. Türkiye'yi ziyaret eden turistler Obruk peynirinin Tadına bakmak için adeta uzun bir sıra oluşturuyor. Lezzetin beğenilmesi ile birlikte kapış kapış götürülen bu lezzet barkodlu bir şekilde satışa çıkarılıyor. Bu uygulamanın amacı ise peynirin sahtelerinden ayırt edilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu kapsamda dolandırıcılar da Divle Obruk peynirine el atamıyor.

Türk rokforu' olarak dünya çapında ünlenen Karaman'ın Divle peyniri sofralarda

PEYNİR TUTKUNLARI BUNU ARIYOR

Peynirim beklemiş olduğum mağarada yer alan bakterilerin başka bir ortamda üretilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sadece burada üretilen Bu peynir peynir otoriterleri tarafından da bilinmekle birlikte en çok aranan lezzetler arasında yer alıyor. Avrupa'da çeşitli yarışmalara dahil edilen peynirin birçok ödülü bulunurken dünyanın en iyi 5 peynirinden biri olarak kabul ediliyor.

Yerel bir ürün olarak görülen Divle Obruk peyniri sürdürülebilirlik açısından büyük bir önem taşımaktadır. Yöresel üretim yöntemleri ile elde edilen peynir bölgesel olarak ekonomiye büyük bir katkı sağlıyor. Kültürel mirasın korunmasına destek olan peynir yerel üretim ile birlikte tüketimin çevresel etkilerini azaltma potansiyeline de sahiptir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN