Evrenin sırları ortaya çıkıyor! James webb teleskobu ile 12 milyar yıl öncesine yolculuk: MIT bilim insanları gizemi açıkladı

Evrenin sırları ortaya çıkıyor! James webb teleskobu ile 12 milyar yıl öncesine yolculuk: MIT bilim insanları gizemi açıkladı

MIT bilim insanları tarafından duyanları heyecanlandıracak yeni bir çalışma yapıldı. Gezegende 12 milyar yıl öncesine yolculuk yapabilirsiniz. İşte konuya ilişkin detaylar…

NASA, ESA ve CSA iş birliğiyle geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST), MIT’li bilim insanlarının 13 milyar yıl önceye ait galaksileri incelemesine imkan tanıdı. JWST’nin gözlemleri, evrenin genç dönemlerinde süper kütleli kara delikler ve karanlık maddenin gizemli rolüne dair yeni ipuçları sağlıyor.

yeni-proje-27-002.jpg

JAMES WEBB “ZAMAN MAKİNESİ” GİBİ ÇALIŞIYOR

James Webb Uzay Teleskobu, gelişmiş NIRCam kızılötesi kameralarıyla milyarlarca yıl öncesine ait galaksilerden gelen ışığı yakalayarak kozmik geçmişe dair önemli bilgiler sunuyor. 10 milyar dolarlık bu teleskop sayesinde, artık evrenin başlangıcına daha yakından tanıklık etmek mümkün. JWST’nin sağladığı her görüntü, aslında 13 milyar yıl öncesine ait bir anın izini taşıyor ve bu özelliği ile adeta bir “zaman makinesi” olarak işlev görüyor.

KUASARLARIN İZOLE PARLAKLIĞI: SÜPER KÜTLELİ KARA DELİKLER

MIT gökbilimcileri, JWST ile 13 milyar yıl öncesine ait kuasarları gözlemleyerek şaşırtıcı bir fenomeni keşfetti. Süper kütleli kara delikler olarak bilinen kuasarlar, çevresindeki gaz ve tozu yutarak devasa enerji yayıyor ve evrendeki en parlak nesneler arasında yer alıyor. Ancak bu antik kuasarların, kozmik boşlukta izole şekilde var olması bilim insanlarını hayrete düşürdü. MIT’den fizik profesörü Anna-Christina Eilers, bu durumu “Bu kuasarlar o kadar izole görünüyor ki, büyümeleri için yeterli madde yokmuş gibi duruyor. Bu kadar izole bölgelerde bu tür yapıların nasıl oluştuğu en büyük gizem” şeklinde ifade etti.

yeni-proje-28-002.jpg

KARANLIK MADDENİN KOZMİK AĞDAKİ ROLÜ

MIT ekibine göre, bu gizemli kuasarların oluşumu karanlık maddeyle ilişkili olabilir. Bilinen maddeye yalnızca yerçekimi yoluyla etki eden bu gizemli maddenin, evrenin ilk dönemlerinde kozmik yapıların oluşumunda önemli rol oynadığı düşünülüyor. Leiden Üniversitesi’nden Elia Pizzati, “Karanlık madde kozmik ağları, evren modelimizin en güçlü öngörülerinden biri. James Webb Teleskobu ile bu kuasarların kozmik ağın neresinde yer aldığını inceleyebileceğiz” diyerek keşfin önemine dikkat çekti.

JAMES WEBB’İN GELECEK KEŞİFLERİ BİLİM DÜNYASINDA MERAK UYANDIRIYOR

MIT ekibi, bu kuasarların sırlarını daha derinlemesine araştırarak kara deliklerin nasıl büyüdüğünü çözmeyi hedefliyor. Madde olmadan büyüyen kara delikler, kozmoloji dünyasında yepyeni teorilere kapı açabilir. Bu heyecan verici çalışma, Astrophysical Journal’da yayımlanarak bilim camiasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN